ΣΕΦ προτείνει κατώτατη εισφορά και τέλος ΑΠΕ για ανακύκλωση

Η ανακύκλωση φωτοβολταϊκών μπαίνει στο επίκεντρο της αγοράς ΑΠΕ, καθώς ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης του κόστους. Η συζήτηση μετατοπίζεται από το «ποιος φταίει» στο «ποιος και πώς πληρώνει» για τα 13 GW εγκατεστημένων συστημάτων.

Η ανακύκλωση φωτοβολταϊκών μπαίνει πλέον σε κρίσιμη φάση, με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) να επιχειρεί να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό πριν εμφανιστεί μαζικά το απόβλητο. Στον Οδικό Χάρτη 2026-2030 ο ΣΕΦ εισηγείται συνδυασμό κατώτατης εισφοράς ανά τόνο και μικρής αύξησης του τέλους ΑΠΕ, ώστε να δημιουργηθεί έγκαιρα αποθεματικό υπό τον ΕΟΑΝ.

Πώς δομείται η πρόταση για την ανακύκλωση φωτοβολταϊκών;

Ο ΣΕΦ προτείνει ελάχιστη εισφορά 30-50 € ανά τόνο από τον «παραγωγό αποβλήτων», όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, καλύπτοντας κυρίως το διαχειριστικό κόστος των συστημάτων συλλογικής διαχείρισης. Το κύριο κόστος της ανακύκλωσης θα χρηματοδοτείται από μια μικρή προσαύξηση του υφιστάμενου τέλους ΑΠΕ, η οποία θα κατευθύνεται σε ειδικό λογαριασμό του ΕΟΑΝ.

Σήμερα οι παραγωγοί πληρώνουν 2 € ανά Μεγαβατώρα υπέρ δήμων και ευάλωτων νοικοκυριών, με τον ΣΕΦ να εκτιμά ότι μια αύξηση κατά 0,5 € ανά Μεγαβατώρα επαρκεί για τη δημιουργία του αποθεματικού. Το σκεπτικό είναι ότι οι μεγάλες ανάγκες ανακύκλωσης θα εμφανιστούν σε ορίζοντα δεκαετίας, άρα υπάρχει χρόνος να συσσωρευτούν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Ποιο είναι το θεσμικό και αγοραστικό πλαίσιο της πρότασης;

Η αγορά βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο, καθώς ελάχιστοι καταβάλλουν τέλος ανακύκλωσης και δεν υπάρχει σαφής απάντηση για τα ιστορικά απόβλητα των περίπου 13 GW εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών. Αν εφαρμοζόταν αυστηρά χρέωση 200-300 € ανά τόνο για το παρελθόν, το κόστος θα έφτανε σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ποσό που, όπως επισημαίνει ο ΣΕΦ, είναι αδύνατον να καλυφθεί από τις εταιρείες εισαγωγής.

Κομβικό στοιχείο της πρότασης είναι ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) να αναλάβει τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι ιδιωτικής διαχείρισης σε ένα μακροχρόνιο εργαλείο. Τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης θα αποζημιώνονται με τιμολόγια προς τον ΕΟΑΝ, ο οποίος θα εκταμιεύει από τον λογαριασμό με βάση το πραγματικό έργο ανακύκλωσης.

Τι σημαίνει για τον καταναλωτή

Για τον τελικό καταναλωτή, η πρόταση μεταφράζεται σε μια οριακή επιβάρυνση μέσω του λογαριασμού ρεύματος, με την προτεινόμενη αύξηση κατά 0,5 € ανά Μεγαβατώρα στο τέλος ΑΠΕ. Αν όμως το αποθεματικό δεν δημιουργηθεί έγκαιρα, το μελλοντικό κόστος ανακύκλωσης κινδυνεύει να επιστρέψει πολλαπλάσιο στον λογαριασμό, είτε μέσω έκτακτων χρεώσεων είτε μέσω φορολογικής επιβάρυνσης.

Η αγορά ζητά επίσης «υποχρεωτικότητα» στην καταβολή της εισφοράς, με τον ΣΕΦ να προτείνει σύνδεση της ενεργοποίησης των σταθμών με αποδεικτικό εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών Αποβλήτων. Έτσι επιχειρείται να κλείσουν τα «παραθυράκια» και να περιοριστούν οι «free-riders», ώστε το κόστος να μοιραστεί δίκαια σε όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ και να μην μετακυλιστεί δυσανάλογα στον καταναλωτή.

Σχόλιο ανακύκλωση φωτοβολταϊκών : Η πρόταση του ΣΕΦ επιχειρεί να «κλειδώσει» από σήμερα το αυριανό κόστος της ανακύκλωσης, με μια μικρή αλλά προβλέψιμη επιβάρυνση στο τέλος ΑΠΕ αντί για μελλοντικές «εκρήξεις» στους λογαριασμούς. Για επενδυτές και πολίτες, το κρίσιμο είναι αν η πολιτεία θα υιοθετήσει ένα διαφανές, υποχρεωτικό και κεντρικά διαχειριζόμενο σχήμα, που θα προστατεύει τόσο τη βιωσιμότητα των έργων ΑΠΕ όσο και τη σταθερότητα των τιμολογίων ρεύματος σε βάθος δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης:
Αυτοκατανάλωση ρεύματος: Ελλάδα επιταχύνει φωτοβολταϊκά σε στέγες
ΣΕΦ ζητά πακέτο μέτρων για βιωσιμότητα φωτοβολταϊκών

#ΣΕΦ #ΕΟΑΝ #φωτοβολταϊκά #ΑΠΕ #τέλοςΑΠΕ

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.