Γιατί η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ έγινε ξαφνικά bullish για το bitcoin

Η JP Morgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με γνώμονα τα περιουσιακά στοιχεία, “μαλάκωσε” φέτος τον μέχρι πρόσφατα σκληρό τόνο της έναντι του bitcoin.

Η αγορά bitcoin έχει ωριμάσει από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, είχε χαρακτηρίσει το bitcoin ως “απάτη” τον Σεπτέμβριο του 2017 – βοηθούμενη από την (ακόμη εξαιρετικά ευμετάβλητη) στήριξη της τιμής του bitcoin ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού παράλληλα με τον χρυσό την τρέχουσα χρονιά.

Τώρα, η JP Morgan διαπιστώνει ότι το ισχυρό 2020 για το bitcoin θα μπορούσε να έχει συνέχεια, εκτιμώντας ότι η τιμή του έχει “σημαντική” ανοδική μακροπρόθεσμη προοπτική, καθώς ανταγωνίζεται από καλύτερες θέσεις με τον χρυσό ως “εναλλακτικό νόμισμα”.

“Ακόμα και μια μέτρια συσσώρευση εκτός χρυσού ως “εναλλακτικού νομίσματος” μακροπρόθεσμα συνεπάγεται διπλασιασμό ή τριπλασιασμό της τιμής του bitcoin”, σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan, στο πλαίσιο της ομάδα Global Quantitative and Derivatives Strategy της τράπεζας, σε σημείωμα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, προσθέτοντας η “πιθανή μακροπρόθεσμη ανοδική τάση για το bitcoin είναι σημαντική” και επισημαίνοντας ότι οι millennials γίνονται “ένα ακόμη πιο σημαντικό συστατικό του σύμπαντος των επενδυτών” ως δυνητικός καταλύτης.

Η φήμη του bitcoin ως “ψηφιακού χρυσού”, ειδικά μεταξύ των millennials και νεότερων επενδυτών, διογκώθηκε φέτος, ενισχυόμενη από αρκετούς επενδυτές υψηλού προφίλ οι οποίοι προσθέτουν bitcoin στα χαρτοφυλάκια τους και μιλούν για τις προοπτικές του.

Για να φτάσει το σύνολο της αγοράς του bitcoin στην αξία των 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (αντίστοιχη δηλαδή με εκείνη του χρυσού), η τιμή του bitcoin θα πρέπει να αυξηθεί 10 φορές σε σχέση με τα τρέχοντα 13.000 δολ. ανά μονάδα, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, το bitcoin “εισέβαλε” στα πρωτοσέλιδα την περασμένη εβδομάδα όταν ο κολοσσός των πληρωμών PayPal, παραδοσιακός “εχθρός” του bitcoin και γενικότερα των κρυπτονομισμάτων, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να επιτρέπει στους 346 εκατομμύρια χρήστες του να αγοράζουν και να ξοδεύουν bitcoin και λίγα ακόμη εκ των βασικών ψηφιακών νομισμάτων.

“Τα κρυπτονομίσματα αποκτούν αξία όχι μόνο επειδή χρησιμεύουν ως απόθεμα πλούτου, αλλά και λόγω της χρησιμότητάς τους ως μέσα πληρωμών”, προσθέτουν οι αναλυτές της JP Morgan. “Όσο περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες δέχονται τα κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμής στο μέλλον, τόσο υψηλότερη θα καθίσταται η χρησιμότητα και η αξία τους”.

Ωστόσο, στο σημείωμά τους οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας προειδοποιούν επίσης ότι το bitcoin “μοιάζει overbought για το εγγύς μέλλον”, υποδηλώνοντας ότι η πρόσφατη αύξηση της τιμής του, που φαίνεται να προσθέτει πάνω από 20% μέσα στον Οκτώβριο, ενδέχεται να ακολουθηθεί από μια διόρθωση.

Πηγή Forbes