Η Microsoft ενδέχεται να (ξανα)αγοράσει τη Nokia

Του Barry Collins

Η Microsoft είναι ένα από τα φαβορί για μια πιθανή εξαγορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιακών δικτύων και κινητών τηλεφώνων Nokia, σύμφωνα με κορυφαία εταιρεία αναλύσεων για ζητήματα του κλάδου.

Οι προβλέψεις της CCS Insight για το 2021 περιλαμβάνουν την εκτίμηση ότι η Nokia θα εξαγοραστεί από κάποιον εκ των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ, με τις Microsoft και Intel να αναφέρονται ως πιθανοί αγοραστές.

Η σχέση Microsoft και Nokia, βεβαίως, έχει ιστορία. Το 2013, η Microsoft πλήρωσε άνω των 7 δισ. δολ. για το τμήμα των δραστηριοτήτων της Nokia που αφορούσε τα κινητά τηλέφωνα, σε μια αποτυχημένη – όπως αποδείχθηκε – προσπάθεια να να δημιουργήσει μια τρίτη εναλλακτική στο iPhone και στα κινητά με χρήση λειτουργικού συστήματος Android, με το Windows Phone. Η αποτυχία ήταν περιφανής, με τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από τη Nokia να διαγράφονται από τον ισολογισμό της εταιρείας το 2015, οδηγώντας σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Μολονότι έκτοτε η Nokia έχει επανέλθει στον κλάδο της κατασκευής κινητών τηλεφώνων, δεν είναι αυτός ο τομέας της δραστηριότητάς της που την κάνει θελκτική στα μάτια των επίδοξων αγοραστών της. Είναι το τμήμα των δραστηριοτήτων της Nokia που αφορά τα δίκτυα το οποίο θα ενδιέφερε περισσότερο τους “κολοσσούς” των ΗΠΑ, σύμφωνα με την CCS, με την αμερικανική κυβέρνηση να έχει απαγορεύσει στους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να προμηθεύονται εξοπλισμό από Κινέζους προμηθευτές όπως η Huawei.

Η Nokia, την περασμένη εβδομάδα, έκλεισε συμφωνία η οποία την καθιστά τον μεγαλύτερο προμηθευτή εξοπλισμού του μεγαλύτερου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, της BT. Αυτό αποκλείεται να ξέφυγε της προσοχής στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπως τονίζει ο διευθυντής καταναλωτή και συνδεσιμότητας της CCS Insight, Kester Mann.
“Θεωρούμε ότι η Nokia πιθανόν να είναι κάπως ευεπίφορη σε μια εξαγορά”, αναφέρει ο Mann.

“Η Microsoft ενδιαφέρεται πραγματικά για τον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ήδη έχουμε δει δύο εξαγορές από πλευράς της μέσα στη χρονιά [Metaswitch και Affirmed Networks] που αφορούν αποκλειστικά την απόκτηση κάποιου είδους εξειδίκευσης στο πεδίο του 5G και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και ορισμένες επαφές μέσα στον κλάδο. Θεωρούμε ότι η Nokia θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για μια εταιρεία όπως η Microsoft”.

Ο αποκλεισμός των Κινέζων προμηθευτών θα έκανε επίσης την απόκτηση της σκανδιναβικής εταιρείας πιο ελκυστική για τη Microsoft και άλλες αμερικανικές εταιρείες. “Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι της Huawei, υπάρχει εδώ και καιρό μεγάλη ανησυχία γι’ αυτό. Ενδεχομένως η Nokia θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία”.

Εάν η Microsoft έδειχνε ενδιαφέρον για τη Nokia, θα αντιμετώπιζε ανταγωνισμό από τον παλιό σύμμαχό της, την Intel, η οποία επίσης επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στον χώρο του 5G, σύμφωνα με τον Mann. “Η Intel είναι μια εταιρεία που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς την πορεία της στον χώρο τηλεπικοινωνιών τα επόμενα χρόνια”, καταλήγει.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ