Κορονοϊός: Ξεπερνούν τα $6 δισ. οι “μυστικές” συμβάσεις του προγράμματος Τραμπ για εμβόλια

Του Robert Hart

Συμβάσεις ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν την ανάπτυξη υποψήφιων εμβολίων κατά του κορονοϊού έχουν καταφέρει να αποφύγουν τους συνήθεις κανόνες διαφάνειας και ρυθμιστικής εποπτείας χάρη στο πρόγραμμα Operation Warp Speed. Πρόκειται για το project που “τρέχει” η κυβέρνηση Τραμπ με στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη ενός εμβολίου και το οποίο “μοιράζει” χρήματα μέσω ενός μη κυβερνητικού μεσάζοντα. Κίνηση που είναι πολύ πιθανό να επαναπυροδοτήσει τις ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια που διέπει το όλο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος NPR, η αμερικανική κυβέρνηση αντί να συνάπτει απευθείας συμβάσεις με τις εταιρείες που αναπτύσσουν τα υποψήφια εμβόλια, έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν το ποσό των 6 δισ. δολαρίων μέσω μιας μη κυβερνητικής εταιρείας, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τους συνήθεις κανόνες ρυθμιστικής εποπτείας που διέπουν τις ομοσπονδιακές συμβάσεις αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι συμφωνίες του δημοσίου με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Ο ιστότοπος NPR αποκαλύπτει ότι οι χρηματοδοτήσεις “περνούν” μέσω της εταιρείας διαχείρισης αμυντικών συμβάσεων Advance Technologies International, Inc. (ATI), η οποία και συνάπτει τις συμβάσεις με τις εταιρείες που αναπτύσσουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Η ATI έχει συνάψει με αυτόν τον τρόπο συμβάσεις για ορισμένα από τα πλέον ελπιδοφόρα υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσονται κατά του Covid-19, όπως η σύμβαση ύψους 1 δισ. δολαρίων με την Johnson & Johnson, η συμφωνία των 1,79 δισ. δολαρίων με τη Sanofi, το συμβόλαιο των 1,6 δισ. δολαρίων με τη Novavax και η σύμβαση των 1,95 δισ. δολαρίων με τη Pfizer.

Από την έναρξή του, το πρόγραμμα Operation Warp Speed -που αποτελεί “έμπνευση” της κυβέρνησης Τραμπ με στόχο την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού το συντομότερο δυνατό- έχει δεχθεί επανειλημμένως “πυρά” σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας που διέπει την όλη πρωτοβουλία.

Ακόμη και μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τους αξιωματούχους που διαχειρίζονται τα κεφάλαια του προγράμματος ότι λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, η τελευταία αυτή αποκάλυψη για τον τρόπο που συνάπτονται οι συμβάσεις χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος να πυροδοτήσει νέες κόντρες.

Οι επικριτές του προγράμματος, ωστόσο, δεν προέρχονται μόνο από τον χώρο της πολιτικής. Ούτε φυσικά οι ανησυχίες που εγείρονται αφορούν μόνο την έλλειψη διαφάνειας. Ο Δρ Άνθονι Φάουτσι (σ.μ. κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος) έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι το όνομα του προγράμματος θα μπορούσε να δημιουργήσει στον κόσμο την αίσθηση ότι η εσπευσμένη παραγωγή ενός εμβολίου κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες.

Παρ’ όλα αυτά, η οργανωτική δομή του Operation Warp Speed, όπως και πολλές ακόμη πτυχές του προγράμματος, συνεχίζουν να παραμένουν αδιαφανείς. Μάλιστα, ο ιστότοπος Stat News πρόσφατα αποκάλυψε, παρουσιάζοντας το οργανόγραμμα του προγράμματος, ότι πρόκειται για έναν πολύ καλά δομημένο φορέα που κυριαρχείται από στρατιωτικό προσωπικό.

Πηγή Forbes