Forbes: Ο Μπάιντεν “κληρονομεί” τη χειρότερη οικονομία στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ

Της Sarah Hansen

Όταν ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα το απόγευμα (19:00 ώρα Ελλάδος), θα “κληρονομήσει” αυτόματα και μια διπλή κρίση, οικονομική και υγειονομική. Και μάλιστα τέτοιου μεγέθους κρίση που δεν έχουν δει οι ΗΠΑ εδώ και πολλές γενιές. Με εκατομμύρια Αμερικανούς να είναι άνεργοι (με τον αριθμό των γυναικών και αυτών που ανήκουν σε μειονότητες να είναι δυσανάλογα μεγαλύτερος) και με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας να επιβραδύνεται εκ νέου. Με χιλιάδες οικογένειες να βρίσκονται στο χείλος της πείνας και με τους πόρους των πολιτειών και των τοπικών κυβερνήσεων να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

“Για να είμαστε ακριβείς, τα προβλήματα της οικονομίας είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της πανδημίας, η οποία δεν μπορεί να χρεωθεί στον πρόεδρο Τραμπ”, έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics αυτήν την εβδομάδα. “Ωστόσο, αυτό που μπορεί να του χρεώσει κανείς είναι η κακή διαχείριση της πανδημίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν από τη μεριά του παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που έχει στόχο να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία και να προσφέρει άμεση ανακούφιση στα νοικοκυριά που χρειάζονται βοήθεια. Το σχέδιό του προβλέπει δαπάνες περίπου 400 δισ. δολαρίων για την εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στα οποία περιλαμβάνεται ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των Αμερικανών και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα διεξαγωγής διαγνωστικών ελέγχων. Προβλέπει επίσης έναν νέο γύρο επιταγών προς τα αμερικανικά νοικοκυριά, πρόσθετα ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας, καθώς και οικονομική στήριξη ύψους 350 δισ. δολαρίων για τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.

Το πακέτο στήριξης του Μπάιντεν, βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι θα εγκριθεί, ενώ θα μπορούσε να καταλήξει τελικά να είναι αρκετά μικρότερο δεδομένη της ισχνής πλειοψηφίας που θα έχουν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του είναι τεράστια, όπως καταδεικνύουν και οι ακόλουθοι αριθμοί.

10 εκατομμύρια

Αυτός είναι ο αριθμός των ανέργων Αμερικανών, που καταδεικνύει ότι η αμερικανική οικονομία έχει ανακτήσει μόνο το ήμισυ από τις 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν στο αποκορύφωμα της υγειονομικής κρίσης. Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 6,7%, σημαντικά χαμηλότερο από το υψηλό του 14,7% που άγγιξε τον Απρίλιο, αλλά και πάλι πολύ υψηλότερο από το ιστορικά χαμηλό ποσοστό της ανεργίας, της τάξης του 3,5%, που καταγράφηκε στην αγορά εργασίας μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

14 εκατομμύρια

Αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν καθυστερήσει να καταβάλουν τα ενοίκιά τους για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας που αναλύθηκαν από το Κέντρο Προϋπολογισμών και Προτεραιοτήτων Πολιτικής των ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 20% του συνόλου των ενηλίκων ενοικιαστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το ποσοστό των Αμερικανών που ανήκουν σε μειονότητες να είναι και πάλι υψηλότερο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ποσοστό των Μαύρων που δηλώνουν ότι έχουν καθυστερήσει την καταβολή του ενοικίου τους ανέρχεται σε 28%.

18%

Σε αυτό το επίπεδο κυμαίνεται το ποσοστό των νοικοκυριών με παιδιά που απάντησαν ότι τουλάχιστον κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας του Δεκεμβρίου δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας από το Κέντρο Προϋπολογισμών και Προτεραιοτήτων Πολιτικής των ΗΠΑ. Το ποσοστό των νοικοκυριών χωρίς παιδιά που αντιμετώπισαν ανάλογη κατάσταση ανέρχεται στο 11%. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του 2019 το ποσοστό των νοικοκυριών (με και χωρίς παιδιά) που βίωσαν επισιτιστική ανασφάλεια για “τουλάχιστον κάποιο χρονικό διάστημα” ανερχόταν στο 10,5%.

0,9% ετησίως

Αυτός είναι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody’s Analytics. Συγκριτικά, η αμερικανική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% ετησίως επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και 3,9% ετησίως κατά μέσο όρο επί θητείας του προέδρου Μπιλ Κλίντον.

0,7%

Αυτό είναι το ποσοστό μείωσης που εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο Δεκέμβριος ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας συρρίκνωσης των λιανικών πωλήσεων – γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι για το πόσο ασταθής είναι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ FORBES