«Πονοκέφαλος» για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας

Αντιμέτωπες με πολλά εμπόδια – σε ότι αφορά τον κλάδο της ενέργειας – θα βρεθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Με την σειρά της η Κομισιόν ετοιμάζεται να λάβει πρωτοβουλίες εν όψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου θα εξεταστούν προτάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, όπως εξήγησε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σίκελα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας ότι «η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε».

Φάκελος ”Ιταλία”

H κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι από τις αρχές του 2022 ενέκρινε έκτακτη βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, συνολικού ύψους πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, μείωσε κατά τριάντα λεπτά του ευρώ το λίτρο τους κρατικούς φόρους στα καύσιμα, ενέκρινε επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου, όπως και τη μείωση τoυ ΦΠΑ στο 5% για τους λογαριασμούς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που αποστέλλονται σε τριάντα εκατομμύρια νοικοκυριά και έξι εκατομμύρια εμπορικές επιχειρήσεις.

Φάκελος ”Γερμανία”

Δημόσιο, επιχειρήσεις, καταστήματα και καταναλωτές καλούνται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και κυρίως φυσικού αερίου, η οποία πρέπει να φθάσει το 20%, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος επιβολής δελτίου.

Από την 1η Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα:

Στα δημόσια κτίρια η μέγιστη θερμοκρασία ορίζεται στους 19 βαθμούς, ενώ καταργείται η θέρμανση διαδρόμων και κλιμακοστασίων και το ζεστό νερό στις τουαλέτες. Όπου εκτελείται χειρονακτική εργασία, η μέγιστη θερμοκρασία περιορίζεται στους 12 βαθμούς. Από τους περιορισμούς εξαιρούνται νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία.

Μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα και σίγουρα όχι αποκλειστικά για λόγους αισθητικής. Επιπλέον, τα φώτα σε διαφημιστικές ταμπέλες θα σβήνουν κάθε βράδυ στις 22:00. Τα φώτα στους δρόμους ωστόσο παραμένουν αναμμένα, όπως και στις βιτρίνες των καταστημάτων, εάν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης.

Όσο ακόμη οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, στα εμπορικά καταστήματα που λειτουργεί κλιματισμός οι πόρτες θα πρέπει να παραμένουν κλειστές.