Πατούλης: «Η Αττική περνάει σε μία νέα «πράσινη» εποχή ανακύκλωσης» από otavoice30 Νοεμβρίου, 2022

Με τη συμμετοχή Δημάρχων, Αντιδημάρχων και προσωπικοτήτων από ευρωπαϊκούς φορείς Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ«Πληρώνω όσο Πετάω: ελληνικές εμπειρίες και ευρωπαϊκές πρακτικές».

Το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» αφορά ένα διαφορετικό σύστημα χρέωσης των δημοτικών τελών στον τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, το οποίο και θα αποτελεί οικονομικό κίνητρο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τη μείωση του όγκου των αποβλήτων τους και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

 Την εκδήλωση στην οποία συζητήθηκαν οι προκλήσεις, οι ελληνικές και ευρωπαϊκές εφαρμογές του συστήματος Πληρώνω Όσο Πετάω, καθώς και οι δυνατότητες τιμολόγησης και συμμετοχής του κοινού, άνοιξαν με χαιρετισμούς ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Γ. Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μ. Γραφάκος.  Εκ μέρους της ΚΕΔΕ χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων και Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου. 

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε τη σημασία της κατάλληλης προετοιμασίας και της διαμόρφωσης των όρων προκειμένου να εφαρμοστούν με επιτυχία τα συστήματα «Πληρώνω όσο Πετάω» ή «Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω».

«Πρέπει δηλαδή, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα της ανακύκλωσης στην Αττική, για την οποία εργαζόμαστε αδιάκοπα να συζητήσουμε σε βάθος το θέμα των κινήτρων και της αλλαγής της συμπεριφοράς των πολιτών και το ρόλο που θα έχουν σε αυτή την κατεύθυνση τα παραπάνω συστήματα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων που εφαρμόζει η Περιφέρεια, τόνισε πως κομβικό στοιχείο κάθε ολοκληρωμένης προσπάθειας είναι η δημιουργία του καμβά των υποδομών ανακύκλωσης σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, η διακριτή συλλογή και αξιοποίηση των βιοαποβλήτων και η δημιουργία πολλαπλών δυνατοτήτων ανακύκλωσης για τους πολίτες, με τη χρήση των πλέον εξελιγμένων τεχνικών και εξοπλισμού.