26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» του ΙΕΝΕ: Δυναμική Αρχή με Σημαντικές Παρεμβάσεις από Υπουργούς Χωρών της ΝΑ Ευρώπης

Στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στους χώρους που διεξάγεται το Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ, συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Σκρέκα, η Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku, ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Rosen Hristov, ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Virgil-Daniel Popescu, η Υπουργός Οικονομίας του Κοσόβου, Artane Rizvanolli και ο Υπουργός Πράσινης Μετάβασης της Ιταλίας, Gilberto Pichetto Fratin (μέσω τηλεδιάσκεψης).

Σκοπός της Διάσκεψης αποτέλεσε η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και να βρεθούν τρόποι κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού και την προώθηση της πράσινης ενέργειας στο μείγμα.

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η επιδίωξη του στόχου της ενεργειακής ασφάλειας συμπληρώνει τις πολιτικές της Πράσινης Μετάβασης και δεν τις αντιβαίνει. Μίλησε ακόμη για τα επιτεύγματα της Ελλάδας στα θέματα της διάχυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται, πλέον, στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης αναφορικά με τη μεγαλύτερη πρόοδο στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, καθώς και στον δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε ανανεώσιμη ενέργεια ως προς το ΑΕΠ.

Ξεχώρισε η τοποθέτηση του Υπουργού Ενέργειας της Ρουμανίας, Virgil-Daniel Popescu, ο οποίος μίλησε για τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η χώρα του στο θέμα των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας και τόνισε πως το ενεργειακό μείγμα της Ρουμανίας κυριαρχείται από 40% ΑΠΕ και 20% πυρηνικά.

Επίσης, η Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku, επεσήμανε τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας της από την υδροηλεκτρική ενέργεια και τόνισε τα προβλήματα που δημιούργησε η ανομβρία που διήρκεσε για περισσότερους από εννέα μήνες.

Στο βήμα ανέβηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου,  η οποία αναφέρθηκε εκτενώς σε όλο το φάσμα των πολιτικών του Υπουργείου και στα σχέδια αναβάθμισης και εξάπλωσης των ηλεκτρικών δικτύων και των υποδομών φυσικού αερίου, καθώς και στις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και εφαρμόζονται στην εξοικονόμηση ενέργειας, τις οποίες κομβικής σημασίας στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.