ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννου Χρυσουλάκη στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ GrecDoc στην Γαλλία

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, I. Χρυσουλάκη στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ GrecDoc στην Γαλλία (5.12.2022)

O Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης του 4ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ GrecDoc στο Παρίσι, το οποίο διοργανώθηκε από την Ένωση Ecrans des Mondes, μεταξύ 2 και 4 Δεκεμβρίου 2022. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί, επίσης, σε άλλες τέσσερις γαλλικές πόλεις το 2023, στη Νίκαια, τη Μασσαλία, τη Λυών και τη Ρεν. Προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ βραβευμένων Ελλήνων δημιουργών με θεματικές που αναδεικνύουν ποικίλες πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας.

Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη σημασία του Φεστιβάλ για την εξοικείωση του γαλλικού κοινού και στελεχών της εκεί κινηματογραφικής αγοράς με το δυναμισμό και το πηγαίο ταλέντο νέων Ελλήνων δημιουργών και τη δυνητική συμβολή του στην επαύξηση της κατανόησης πτυχών της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτισμού. Το Φεστιβάλ GrecDoc, τόνισε, αποτυπώνει, ανάμεσα σε πολλές άλλες ανάλογες δράσεις, το σημαίνοντα ρόλο του πολιτισμού και των πολιτιστικών σχέσεων ως ενός από τους ακρογωνιαίους λίθους των διμερών ελληνο-γαλλικών σχέσεων. Συνεισφέρει, έτσι, στη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών μεταξύ των λαών και των πολιτών μας, ενισχύοντας τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη, ειδικά μεταξύ των νέων.

Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο πώς η Ελλάδα, γενέτειρα του αρχαίου δράματος, μέσα από τις ιδέες και τον πολιτισμό της διαμόρφωσε αποφασιστικά τις αντιλήψεις μας για τη θεατρική και κινηματογραφική δημιουργία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Άλλωστε, η άνοδος του ελληνικού δράματος και του θεάτρου έχει συνδεθεί άρρηκτα με την άνοδο βασικών ιδεών και αξιών στον ελληνικό πολιτισμό, όπως ο διάλογος, η κριτική σκέψη και η δημοκρατία. Μέσα από το μοναδικό εκφραστικό μέσο του ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται συχνά άγνωστες ή αθέατες πτυχές της ιστορίας, των κοινωνιών και του πολιτισμού μας, υπενθυμίζοντας σε όλους τη σημασία της κριτικής σκέψης, με σκοπό την καλύτερη γνώση της πραγματικότητας.

Συγχαίροντας τον Πρόεδρο της Ένωσης Ecrans des Mondes, Michel Noll και τους συντελεστές του Φεστιβάλ, ο Γενικός Γραμματέας απηύθυνε, επίσης, κάλεσμα στους νέους Γάλλους αλλά και σε ξένους κινηματογραφιστές να έρθουν στην Ελλάδα και να αφηγηθούν τις ιστορίες τους κάτω από το μαγευτικό ελληνικό φως, σε τόπους απαράμιλλου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου, αξιοποιώντας τα κορυφαία διεθνώς χρηματοδοτικά κίνητρα που προσφέρει η Ελλάδα.

 

 

Πηγή : amna.gr