Ενεργειακή κρίση: ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν τη νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση της χορήγησης αδειών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ, π.χ. φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν τη μείωση της μέγιστης διάρκειας της διαδικασίας έγκρισης για δημιουργία νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από δώδεκα σε εννέα μήνες, εάν βρίσκονται σε περιοχές επιτάχυνσης ανάπτυξης ΑΠΕ. Οι περιοχές αυτές θα καθορίζονται από κάθε κράτος μέλος, ανάλογα με το αν θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν ταχύτερα τη δημιουργία τέτοιων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, αν η αρμόδια αρχή δεν απαντήσει μέχρι το τέλος της περιόδου που προβλέπεται για την εξέταση μιας αίτησης, η άδεια θα εκδίδεται αυτόματα.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την υποχρέωση για τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι άδειες εγκατάστασης εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας στα κτίρια θα παραδίδονται εντός τριών μηνών. Για μικρότερες εγκαταστάσεις κάτω των 50KW, θα αρκεί μια απλή διαδικασία κοινοποίησης. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα εξαιρείται επίσης από την υποχρέωση διενέργειας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Προκειμένου να αυξηθεί η παροχή ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο χωρίς καθυστέρηση, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επί τροπολογιών που ενσωματώνουν στοιχεία πρόσφατης πρότασης της Επιτροπής, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας κατεπείγοντος, έτσι ώστε οι διατάξεις να τεθούν ήδη σε ισχύ το 2023.

Σχετικές πληροφορίες

Η νομοθετική πρόταση υποβλήθηκε από την Επιτροπή στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «REPowerEU» για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Θα τροποποιήσει τις οδηγίες για τις ΑΠΕ, για την ενεργειακή απόδοση και για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, επί των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη χωριστές αναθεωρήσεις στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Fit for 55».

Συζήτηση: Τρίτη 13 Δεκεμβρίου

Ψηφοφορία: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου