Όταν ο Άγγλος ζωγράφος Τζον Κράξτον αγόρασε από ένα κατάστημα με αντίκες στο Λονδίνο έναν πολυέλαιο στην τιμή των 250 αγγλικών λιρών, υποψιαζόταν ότι ήταν έργο του σπουδαίου γλύπτη Αλμπέρτο Τζακομέτι (Alberto Giacometti), αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να προβλέψει την πορεία του. Τον κρέμασε στο σπίτι του στο βόρειο Λονδίνο και το έργο παρέμεινε εκεί για 50 χρόνια.
Τώρα, αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του το 2009, ο πολυέλαιος θα βγει σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Είναι γνωστό ότι οι δημιουργίες του Ελβετού καλλιτέχνη είναι από τα πιο ακριβά έργα γλυπτικής που μπορεί κανείς να αγοράσει σε δημοπρασία. Ο συγκεκριμένος πολυέλαιος κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και είναι εξαιρετικά σπάνιος. Μια συντηρητική ετίμηση τιμή πώλησης του έργου είναι 1,5 – 2,5 εκατομμύρια αγγλικές λίρες αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian αμένεται να πωληθεί έως και 7 εκατομμύρια λίρες!
Πέρα από την αισθητική του αξία, έχει και ιστορική, καθώς ο πολυέλαιος κάποτε κοσμούσε το λόμπι των γραφείων του εκδοτικού οίκου Bloomsbury του πολιτιστικού περιοδικού Horizon, που σήμερα δεν κυκλοφορεί.







