Politico: ”Ο Ερντογάν βγάζει από την ατζέντα την λύση του πολέμου για να γατζωθεί στην εξουσία”

Με τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία να προγραμματίζονται για τις 23 Ιουνίου, θα κριθεί το αν η χώρα θα συνεχίσει να κινείται στον δρόμο του αυταρχισμού και επεκτατισμού ή αν θα επιλέξει να μπει σε έναν πιο φιλελεύθερο δρόμο, σε εκείνον του πλουραρισμού, γράφει η εφημερίδα Politico εστιάζοντας στην εμπρηστική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν προτού ανοίξουν οι κάλπες και με το νόμισμα της χώρας του να καταποντίζεται.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Ερντογάν εξακολουθεί να τρομοκρατεί προετοιμάζοντας επιχείρηση με τανκς στη Συρία και προσπαθώντας να απομακρύνει τους Κούρδους που συμμάχησαν με τη Δύση στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Συγχρόνως υπογραμμίζεται Τούρκος πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει μια ουδέτερη ζώνη στην άλλη πλευρά των νότιων συνόρων της χώρας του.

Την ίδια ώρα, απειλεί να χτυπήσει τη συμμαχική δύναμη του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, εν μέσω διαφωνιών για γεωτρήσεις φυσικού αερίου, το Κυπριακό και την υποτιθέμενη «στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

«Αφού συνέτριψε την τουρκική οικονομία και φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη, που πλούτισε επί των ημερών του, ο Ερντογάν σέρνει τώρα τη χώρα του σε έναν μη αναγκαίο πόλεμο και χειραγωγεί τα δικαστήρια κατά των αντιπάλων του», υπογραμμίζει το Politico χαρακτηρίζοντας την πρακτική του Τούρκου προέδρου ως μία «αδίστακτη προσπάθεια του να προσκολληθεί στην εξουσία και ας ελπίσουμε ότι θα αποτύχει».