To oλοκαύτωμα “ζωντανεύει” μέσω εικονικής πραγματικότητας

Έκθεση της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Οργάνωσης, που δημιοσιοποιήθηκε ενόψει της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, περιγράφει αύξηση του αντισημιτισμού διεθνώς αφού η πανδημία της COVID-19 δημιούργησε μια «νέα πραγματικότητα» καθώς οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα. Πράγματι, σχεδόν το ένα τέταρτο των Ολλανδών που γεννήθηκαν μετά το 1980 πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα είναι μύθος ότι ο αριθμός των θυμάτων του είναι ιδιαιτέρως υπερεκτιμημένος.

Εκπαιδευτικοί και ιστορικοί αναζητούν καιρό τώρα νέους τρόπους για να κρατήσουν ζωντανές τις εμπειρίες όσων βίωσαν το Ολοκαύτωμα τους και να τις κάνουν γνωστές στις νεότερες γενιές. Σε αυτό το πνεύμα τρεις κινηματογραφιστές δημιούργησαν την ταινία “Triumph of the Spirit“, την οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει με τη βοήθεια μιας συσκευής εικονικής πραγματικότητας (VR). Μέσω της συσκευής οι θεατές μπορούν να αποκτήσουν μια ιδέα για τη ζωή των Εβραίων στην Πολωνία πριν από το Ολοκαύτωμα, να μεταφερθούν στο ναζιστικό στρατόπεδο Άουσβιτς και μετά να ταξιδέψουν σε διάφορα σημεία του Ισραήλ ακούγοντας ιστορίες επιζώντων. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν ότι θα προσφέρουν την εμπειρία και τις εικόνες όσων βίωσαν την τραγωδία σε ομάδες καθώς και σε μεμονωμένους θεατές χωρίς αυτοί να χρειαστεί να ταξιδέψουν.

«Το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με αυτή την τεχνολογία, μας βοηθά να προσελκύσουμε την προσοχή τους», δήλωσε η Μίριαν Κοέν, εκ των δημιουργών του έργου.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.