Ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά στην Ισπανία

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της χρονιάς στην Ισπανία προκάλεσε την απομάκρυνση περίπου 1.500 ανθρώπων από τα σπίτια τους και παραμένει εκτός ελέγχου εξαιτίας των συνθηκών ξηρασίας που επικρατούν τους τελευταίους μήνες και ευνοούν την επέκτασή της.

Σε παρέμβασή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως μια τέτοια «πυρκαγιά τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά είναι μια επιπλέον απόδειξη της κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης που βιώνει η ανθρωπότητα και η οποία πλήττει ιδιαίτερα χώρες όπως η δική μας».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της περιφέρειας της Βαλένθια, όπου βρίσκεται η επαρχία της Καστεγιόν, 450 πυροσβέστες με την υποστήριξη 22 εναέριων μέσων, δίνουν μάχη με τις φλόγες που έχουν κάνει στάχτη 30.000 στρέμματα βλάστησης.

Η πυρκαγιά αυτή εκδηλώθηκε χθες απόγευμα Πέμπτης, στην τοποθεσία του Βιγιανουέβα ντε Βιβέρ. Λόγω της πληθώρας από ξερούς θάμνους και χαμόκλαδα που υπάρχουν στην περιοχή, η φωτιά απλώθηκε πολύ γρήγορα και δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών που αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο από τον ανατολικό άνεμο που προβλέπεται να ενισχυθεί τις επόμενες ώρες.

Η ζώνη που δημιουργεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες βρίσκεται κοντά στην τουριστική τοποθεσία του Μοντανέχος, η οποία χρειάστηκε να εκκενωθεί ενώ τα ξενοδοχεία της ήταν γεμάτα.  Ο δήμαρχος Μιγκέλ Σανταλίνας καταγγέλλοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δήλωσε  ανήσυχος ότι μέσα στον Μάρτιο η θερμοκρασία έχει ήδη φτάσει τους 30 βαθμούς.