«Τα μπάνια του λαού»… πνίγουν τα κόμματα στην δεύτερη κάλπη!

«Πονοκέφαλος» επικρατεί εντός των κομματικών επιτελείων αναφορικά με την αλλαγή που υπέστη ο προγραμματισμός των εκλογών. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, πέραν του ότι προκάλεσε την απώλεια 57 συνανθρώπων μας, δημιούργησε νέους συσχετισμούς και δεδομένα σε ότι αφορά τις κάλπες. 

Υπό άλλες συνθήκες, θα μας χώριζαν μονάχα μερικές ημέρες από την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών, καθώς ο πρωθυπουργός είχε «κυκλώσει» την 9η Απριλίου. Τα όσα όμως δραματικά συνέβησαν, άλλαξαν άρδην το κυβερνητικό πλάνο, μεταθέτοντας την μάχη της κάλπης για τα τέλη Μαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα πιο πίσω πηγαίνουν οι επαναληπτικές εκλογές, καθώς φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας ο σχηματισμός κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Αυτό σημαίνει πως οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν αρχές Ιουλίου, γεγονός το οποίο έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Η γενιά των «κρίσεων» στις κάλπες

Θυμίζουμε πως στις εκλογές που έρχονται περίπου 400.000 νέοι αποκτούν δικαίωμα ψήφου και θα μπορούν να ψηφίσουν στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Πρόκειται για τους γεννηθέντες 2003 έως 2006, μια ολόκληρη γενιά, δηλαδή που μεγάλωσε σε περίεργες συνθήκες, μέσα στην πανδημία, και στη σκιά της Ελληνικής κρίσης της δεκαετίας του 2010.

Έτσι, με τις δεύτερες κάλπες να ανοίγουν στην… καρδιά του καλοκαιριού, έχουμε νέες συνθήκες, εντελώς διαφορετικές από αυτές που υπήρχαν αν οι εκλογές διεξάγονταν Απρίλιο ή Μάιο. Στα κομματικά επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς το να λάβουν χώρα οι εκλογές εκείνη τη περίοδο ενδέχεται να προκαλέσει απώλειες σχεδόν σε όλους.

Πρόκειται για ένα διάστημα που τα «μπάνια του λαού» θα έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους, με αποτέλεσμα να επηρεάσει τόσο το κοινό στο οποίο ως επί το πλείστον απευθύνεται η ΝΔ, δηλαδή την ηλικιακή κατηγορία των 55+, αλλά κυρίως την δεξαμενή ψηφοφόρων που ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται, δηλαδή όσους περιλαμβάνονται στο ηλικιακό όριο 18-24.

Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως ο εσωτερικός τουρισμός από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου είναι εξαιρετικά ενεργός. Αυτό αποτέλεσε πρόβλημα για την Κουμουνδούρου, τόσο στις Εθνικές Εκλογές του 2019, όσο και στις μακρινές επαναληπτικές εκλογές του 2012.

Στόχος ο «αποκλεισμός»

Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας στον τηλεοπτικό αέρα του Action24, αφήνοντας το… υπονοούμενο πως η χρονολογική μετατόπιση των εκλογών για τα βάθη του καλοκαιριού, αποτελεί σκοπιμότητα του Μεγάρου Μαξίμου να… αποκλείσει τους νέους.

Την απάντηση βέβαια την έλαβε από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο οποίος του θύμισε πως παρ’ ότι είχε το εύρος να επιλέξει όποια ημερομηνία ήθελε, το 2019 ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε οι κάλπες να στηθούν στα μέσα του Ιουλίου.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.