«Καμπανάκι» για το δημογραφικό στην Ελλάδα – «Σοκ» ο μέσος όρος ηλικίας το 2050

Δυσοίωνες αποτελούν οι προβλέψεις αναφορικά με τη πορεία που θα καταγράψει το δημογραφικό στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2050 προβλέπεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού στη χώρα θα έχει ανέβει στα 47-50 έτη και ο αριθμός των παιδιών σχολικής ηλικίας θα έχει μειωθεί από 1,6 εκατ. σε 1 με 1,4 εκατ. παιδιά.

Μεταξύ των ανησυχητικών ευρημάτων της έρευνας, έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση ότι σε 80 χρόνια από σήμερα ο πληθυσμός της Ελλάδα θα έχει μειωθεί κατά το 1/4.

Η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση των γεννήσεων που φαίνεται να καταγράφεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις πληθυσμών και τις μεταναστευτικές ροές από και προς την Ελλάδα δημιουργούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επόμενων ετών.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΟΟΣΑ θα δημιουργήσει στην Κρήτη ένα κέντρο για τους πληθυσμούς. Εμπνευστής αυτής της ιδέας ήταν ο πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, κ. Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης. Η επίσημη πρώτη παρουσίαση της δημιουργίας του Κέντρου έγινε την Πέμπτη 23 Μαρτίου στα Χανιά στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου σε εκδήλωση με τίτλο: «Η Ελλάδα και η Κρήτη στο επίκεντρο των πληθυσμιακών ζητημάτων», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τον Δήμο Χανίων.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.