Το Brexit «σφυροκοπά» την βρετανική οικονομία

Σοβαρά προβλήματα, κυρίως σε ότι αφορά την επάρκεια προϊόντων, φαίνεται πως αντιμετωπίζει η Μεγάλη Βρετανία, ως συνέπεια του Brexit. 

Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα της έλλειψης προϊόντων καθημερινά διογκώνεται. Όπως ο ΣΚΑΙ αναφέρει, το φθινόπωρο του 2021, τα πρατήρια καυσίμων έμειναν προσωρινά χωρίς βενζίνη. Έναν χρόνο μετά, τα αυγά και οι χριστουγεννιάτικες γαλοπούλες έγιναν σπάνια. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλα τα μέτωπα, ιδίως στα επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών και στην εστίαση. Σήμερα, λείπουν και τα λαχανικά – και όχι για πρώτη φορά. Όταν τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ οι κανόνες του Brexit, υπήρχαν επίσης κενά στα ράφια.

Οι λόγοι της έλλειψης ποικίλουν: η βενζίνη έλειπε εκείνη την εποχή κυρίως επειδή μετά το Brexit και την πανδημία δεν υπήρχαν πλέον αρκετοί οδηγοί φορτηγών για τις μεταφορές καυσίμων. Για τα αυγά και τις γαλοπούλες ευθυνόταν η γρίπη των πτηνών και η θανάτωση πολλών ζώων, ενώ οι ελλείψεις στα λαχανικά ξεκινούν από την κακή συγκομιδή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

«Το Brexit επιδεινώνει την κατάσταση», λέει ο επικεφαλής του Γερμανοβρετανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (AHK) στο Λονδίνο, Ούλριχ Χόπε, σε συνέντευξή του στο dpa.

Όπως επισημαίνει οι εξαγωγές στη Μεγάλη Βρετανία, έγιναν δυσκολότερες και πιο ακριβές, ενώ όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, άλλες χώρες έχουν την προτεραιότητα. Αναφορικά με την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, τα εμπόδια για τους ξένους εργαζόμενους έχουν γίνει υψηλότερα λόγω των κανονισμών για τις θεωρήσεις.

Με την σειρά της, η εμπορική ένωση British Retail Consortium θεωρεί για παράδειγμα πιθανές τις ελλείψεις σε ελαιόλαδο λόγω της κακής συγκομιδής στις περιοχές καλλιέργειας, την ώρα που ο οικονομολόγος Άντριου Λι, καθηγητής στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, θεωρεί και τα εισαγόμενα τυριά ως επαπειλούμενα προϊόντα.

Επομένως, όσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να αυξηθούν, οι επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού θα πλήξουν τη Βρετανία περισσότερο από τις χώρες της Ε.Ε., δηλώνει ο Λι στο dpa. «Η Βρετανία μπορεί τότε να είναι σε θέση να πουλήσει περισσότερο τσένταρ, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτό μπορεί να αντισταθμίσει την απουσία εισαγωγών τυριού από την Ε.Ε. – και το εάν οι καταναλωτές θα θέλουν να τρώνε μόνο βρετανικό τυρί είναι ένα εντελώς διαφορετικό ερώτημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.