Χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο 9 στα 10 κορίτσια στις φτωχές χώρες

Περίπου το 90% των έφηβων κοριτσιών και των νεαρών γυναικών στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, σχεδόν 65 εκατ. άνθρωποι δηλαδή, δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έκθεση της Unicef. Το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των νεαρών ανδρών και των αγοριών της ίδιας ηλικίας, που με 78% δείχνουν να είναι σε καλύτερη μοίρα, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ίντερνετ.

Το 2020 η Unicef και η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) είχαν εκτιμήσει ότι μόνο το 37% των νέων ηλικίας 15 με 24 ετών παγκοσμίως είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο από τα σπίτια τους.

«Η μείωση της ψηφιακής απόκλισης μεταξύ κοριτσιών και αγοριών δεν αφορά μόνο στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και την τεχνολογία αλλά την ενίσχυση της ισχύος των κοριτσιών ώστε να γίνουν δημιουργοί, καινοτόμοι, ηγέτες»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ αφού εξέτασε τα δεδομένα χρήσης σε 54 χώρες με μεσαίο και κυρίως με χαμηλό εισόδημα κατέληξε ότι υπάρχουν ανισότητες με βάση το φύλο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση και τη χρήση του στα νοικοκυριά.

Η έκθεση σημειώνει ότι, αν και σε γενικές γραμμές τα κορίτσια έχουν καλύτερες βασικές γνώσεις ανάγνωσης, αυτό δεν μεταφράζεται και στην ψηφιακή σφαίρα. «Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες ανδρών- γυναικών στην αγορά εργασίας, κυρίως στις επιστήμες, τις τεχνολογίες, τη μηχανική και τα μαθηματικά, πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα βοηθώντας τους νέους, κυρίως τα κορίτσια, να αποκτήσουν ψηφιακές ικανότητες», υπογραμμίζει ο Ρόμπερτ Τζένκινς διευθυντής εκπαίδευσης στη Unicef.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.