Βήμα-βήμα πως θα δηλώσετε το μισθωτήριο σας

Σε φορολογικό κλοιό θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2022 εισοδήματα από ακίνητα. Θα πρέπει να τα εμφανίσουν στη φετινή φορολογική δήλωση για να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που φθάνουν έως και 45% αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από αυτά ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

Η δήλωση του μισθωτηρίου Βήμα-βήμα

  1. Συμπληρώνω τους Α.Φ.Μ. των Εκμισθωτών
  2. Συμπληρώνω τους Α.Φ.Μ. των Μισθωτών
  3. Συμπληρώνω την ημερομηνία σύνταξης του συμφωνητικού, από – έως και το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα
  4. Συμπληρώνω τον ΑΤΑΚ
  5. Συμπληρώνω τον αριθμό Παροχής Δ.Ε.Η.
  6. Συμπληρώνω το Ενεργειακό Πιστοποιητικό

Προθεσμία

Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίηση της.

Ειδικές περιπτώσεις

Για τις περιπτώσεις εκμίσθωσης κληρονομιαίας περιουσίας της περίπτωσης (Γ) και τις λοιπές περιπτώσεις εκμίσθωσης της περίπτωσης (Δ) όπως αυτές περιγράφονται στην ΠΟΛ 1230 / 2015, η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας θα υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του εκμισθωτή με το ειδικό έντυπο δήλωσης όπως το συνημμένο  Υπόδειγμα.

Είσοδος στην εφαρμογή

https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton

Από αυτήν την εφαρμογή μπορείτε να υποβάλετε/να δείτε/να αποδεχτείτε δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης για την ακίνητη περιουσία.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής θα εκτυπώνεται «ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ»

Προσοχή!

Εάν για το ακίνητο που εκμισθώνετε έχετε υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), αυτό πρέπει να συμπληρώνεται στα σχετικά πεδία των ηλεκτρονικών δηλώσεων μίσθωσης που υποβάλλονται μετά την 09/11/2015 βάσει του άρθρου 58, παρ. 3, Ν.4342 /2015.

 

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.