«Νέα νίκη» του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου έναντι του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δείξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών που στήθηκαν στα κατεχόμενα και οι οποίες έκλεισαν την Πέμπτη την βράδυ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η DW.
Θυμίζουμε πως δικαίωμα ψήφου είχαν πάνω από 140.000 Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, αριθμός αυξημένος κατά 34.000 από όσους είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του 2018.
Η επικράτηση Κιλιντσντάρογλου στις κάλπες των κατεχομένων μοιάζει σχεδόν βέβαιη. Αυτό διότι στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης έλαβε ποσοστό 54,16% έναντι του 38,55% που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα και στο ενδεχόμενο εκείνο που ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρει να απορροφήσει στο σύνολο τους τα ποσοστά των Σινάν Ογάν και Μουχαρέμ Ιντζέ (3,9%-3,44%), το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο δεν θα είναι αρκετό για να ξεπεράσει τον Κιλιντσάρογλου.
Όσοι παρακολουθούν την πολιτική σκηνή εντός της τ/κ κοινότητας, ερμηνεύουν την ψήφο στον ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης ως άλλο ένα μήνυμα απόρριψης προς το πολιτικό ισλάμ που επέβαλε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν στην κοσμική τουρκοκυπριακή κοινωνία.
Μοιάζει άλλωστε ξεκάθαρο πως στους ψηφοφόρους του Κιλιτσντάρογλου περιλαμβάνομαι κυρίως τ/κ με διπλή υπηκοότητα, Τούρκοι που ενσωματώθηκαν στον κοσμικό τρόπο ζωής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και φοιτητές που φοιτούν σε πανεπιστήμια των κατεχομένων.
* με πληροφορίες από την DW







