Έρχονται πτήσεις που θα εκμηδενίσουν τις αποστάσεις

Μια ευρωπαϊκή startup υπόσχεται υπερηχητικές πτήσεις που θα εκμηδενίσουν τις αποστάσεις. Ο λόγος για την Destinus, μια εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις το 2021 στην Ελβετία και ελπίζει να αλλάξει τον τρόπο που πετάμε, φέρνοντας τις υπερηχητικές πτήσεις στην καθημερινότητά μας. Με μια ομάδα περίπου 120 υπαλλήλων σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία έχει φτιάξει δύο πρωτότυπα σκάφη που έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες δοκιμαστικές πτήσεις και τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει δοκιμές με το τρίτο, το οποίο αναμένεται ότι ότι θα κάνει την μεγάλη διαφορά. Η ιδέα τους με απλά λόγια,  είναι πτήσεις με υδρογόνο, το καύσιμο που πιστεύουν ότι θα δώσει στα αεροσκάφη την ικανότητα να αναπτύσσουν ταχύτητες πέντε φορές γρηγορότερες από αυτήν του ήχου! Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση του χρόνου πτήσης σε λιγότερο από το ένα τέταρτο των τρεχόντων εμπορικών αεροπορικών ταξιδιών. Το Destinus 3 πρόκειται να πραγματοποιήσει την εναρκτήρια πτήση του μέχρι το τέλος του έτους.

Δεν είναι οι πρώτοι που το έχουν προσπαθήσει, ούτε οι μόνοι. Έχουν όμως μια διαφορετική προσέγγιση. Η Martina Löfqvist, η διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας, είπε στο CNN ότι το υδρογόνο, επιλέχτηκε από την εταιρεία επειδή είναι μια καθαρή, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η παραγωγή του είναι ολοένα και πιο φθηνή και μπορεί να βοηθήσει τα σκάφη να καλύψουν πολύ μεγάλες αποστάσεις, σε πολύ μεγάλες ταχύτητες.  Η χρησιμοποίησή του βέβαια σε αεροσκάφη είναι ακόμη στα σπάργανα, αφού μόνο η Airbus έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις με έναν αντίστοιχο κινητήρα τζετ υδρογόνου το 2026 .

«Η χρήση κηροζίνης κάνει το όχημα πολύ βαρύ, σε σχέση με το ελαφρύ υδρογόνο, το οποίο έχει επίσης υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τα παραδοσιακά καύσιμα αεριωθουμένων.»

Τα πρωτότυπα σκάφη που έχει φτιάξει μέχρι στιγμής η Destinus είναι αεροπλάνα σε σχήμα waverider, ένα  σχέδιο για υπερηχητικά που πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1950. Μετά από πολλές μελέτες, βελτιώσεις και προσαρμογές σχεδίου, η εταιρεία προσδοκά μέχρι τη δεκαετία του 2030 να είναι σε θέση να λανσάρει ένα αεροσκάφος  χωρητικότητας περίπου 25 επιβατών, το οποίο θα απευθύνεται εξολοκλήρου σε πελάτες business class.

Βέβαια τα σχέδια της εταιρείας εξαρτώνται από έναν αστάθμητο παράγοντα όπως είναι η αγορά υδρογόνου, οπότε όσοι πετάμε με οικονομική θέση, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τη δεκαετία του 2040. Τότε προβλέπει και ελπίζει η Destinus,  ότι η πτώση στις τιμές του υδρογόνου θα είναι τέτοια, που θα επιτρέψει να μειωθούν σημαντικά οι τιμές των πτήσεων για να απευθύνονται σε όλους.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.