Οι καταθέσεις των Αμερικανών είναι ασφαλείς

Ο  Warren Buffett, Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway, επιτέθηκε το Σάββατο σε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης για σύγχυση του κοινού σχετικά με την ασφάλεια των αμερικανικών τραπεζών και είπε ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από εδώ και πέρα.

«Στον τραπεζικό τομέα ο φόβος ήταν πάντα μεταδοτικός. Η ιστορία έχει δείξει ότι μερικές φορές ο φόβος ήταν δικαιολογημένος, άλλες πάλι όχι»

Η Berkshire Hathaway είχε στην κατοχή της τράπεζες, από την αρχή της σχεδόν 60ετούς θητείας του Buffett στην εταιρεία. Έχει βοηθήσει τη βιομηχανία σε πολλές περιπτώσεις και με πολλούς τρόπους. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Μπάφετ διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Salomon Brothers, βοηθώντας στην αποκατάσταση της ταλαιπωρημένης φήμης της εταιρείας της Wall Street.

Πιο πρόσφατα, εισέφερε 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Goldman Sachs το 2008, και άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Bank of America το 2011, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση και των δύο αυτών εταιρειών.

Σήμερα δηλώνει έτοιμος, να δράσει ξανά εάν το απαιτήσει η κατάσταση, χρησιμοποιώντας το τεράστιο αποθεματικό μετρητών της εταιρείας του, όπως είπε στους μετόχους του στην ετήσια συνέλευση.

Το βασικό πρόβλημα, είναι ότι το κοινό δεν κατανοεί ότι οι τραπεζικές του καταθέσεις είναι ασφαλείς, ακόμη και εκείνες που είναι ανασφάλιστες

Οι ρυθμιστικές αρχές και το Κογκρέσο, θεωρεί ο Μπάφετ, δεν θα επέτρεπαν ποτέ να χάσουν οι καταθέτες έστω και ένα δολάριο σε μια τράπεζα των ΗΠΑ, ακόμη κι αν δεν έχουν ρητά δηλώσει αυτή την εγγύηση. Ο φόβος των Αμερικανών ότι θα μπορούσαν να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους , σε συνδυασμό με την ευκολία του mobile banking, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα τραπεζικά προβλήματα. Ο ίδιος δηλώνει ότι διατηρεί τα προσωπικά του κεφάλαια σε ένα τοπικό ίδρυμα και δεν ανησυχεί παρά το γεγονός ότι υπερβαίνει το εγγυημένο όριο για κάλυψη.

Ποιος είναι ο Ουόρεν Έντουαρντ Μπάφετ

Ο Ουόρεν Έντουαρντ Μπάφετ (Warren Edward Buffett) γεννημένος στις 30 Αυγούστου 1930, είναι Αμερικανός επενδυτής με καταγωγή από την Όμαχα της Νεμπράσκα Θεωρείται ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους επενδυτές στον κόσμο. Συγκαταλέγεται αδιάλειπτα στους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως, και το 2008 ανακηρύχθηκε ο πλουσιότερος. Το 2012 το περιοδικό Time τον συγκατέλεξε ανάμεσα στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς. Είναι ο πρόεδρος, γενικός διευθυντής και κύριος μέτοχος της εταιρείας διαχείρισης μετοχών Berkshire Hathaway, μιας αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας χαρτοφυλακίου με έδρα την γενέτειρά του και 383.000 εργαζόμενους. Η κύρια δραστηριότητα και πηγή κεφαλαίου της εταιρείας είναι οι ασφάλειες, από τις οποίες επενδύει τη διασπορά σε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο θυγατρικών, μετοχικών θέσεων και άλλων τίτλων.