ΠΑΣΟΚ: Με τη συνταγή του «διμέτωπου» και την 25η Ιουνίου

«Ευχαριστώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που συνυπέγραψαν την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ» είπε το βράδυ της 21ης Μαΐου ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την επίτευξη του στόχου για ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

Εκτός της «προίκας» του 11,5%, των 41 βουλευτών, της δεύτερης θέσης σε έξι περιφέρειες και την μικρή απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη προεκλογική περίοδος κληροδότησε το Κίνημα και με μια «σίγουρη» συνταγή για την περαιτέρω άνοδο των ποσοστών, προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη συνέχιση του «διμέτωπου αγώνα» απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τις πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου του.

Στα 24ωρα που ακολούθησαν την εκλογική αναμέτρηση η ικανοποίηση παραμένει ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των στελεχών στη Χαρ. Τρικούπη. Το πανηγυρικό κλίμα επιβεβαιώθηκε σε Κεντρική Πολιτική Επιτροπή το περασμένο Σάββατο και Πολιτικό Συμβούλιο χθες και το ζήτημα Καστανίδη κρίνεται πολύ μικρό για να χαλάσει την εορταστική διάθεση. Όχι πως δεν έφερε σύννεφα η «κόντρα» ανάμεσα σε ένα ιστορικό στέλεχος και στον πρόεδρο αλλά όπως προκύπτει από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή της έδρας στη Θεσσαλονίκη από τον πρόεδρο Ανδρουλάκη δεν είχε προσωπικό χαρακτήρα, προκειμένου να μείνει εκτός βουλής ο Χ. Καστανίδης και αυτή η επιλογή του δεν προδικάζει και αυτήν στις επόμενες εκλογές. Οι συγκεκριμένες διαρροές είναι ένα σαφές μήνυμα για εκτόνωση της έντασης, όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος ο Ανδρουλάκης «πάμε όλοι μαζί, ενωμένοι για τη νέα νίκη».

Από τον «φόβο της παντοδυναμίας» στην «αλλαγή με ασφάλεια»

Ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου, ο διμέτωπος του ΠΑΣΟΚ θα έχει διαφορετικά… ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Όπερ μεθερμηνευόμενο, το ΠΑΣΟΚ έχει κρυφό και απώτερο στόχο να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που κανείς δεν λέει φωναχτά και οι περισσότεροι παραπέμπουν στις αποστροφές Ανδρουλάκη περί «ανάγκης για να έχει η χώρα αξιόπιστη προοδευτική δύναμη», αποκαθηλώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που τον καθιστά βασικό αντίπαλο. Από την άλλη, όμως, ως εκφραστής της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, το ΠΑΣΟΚ έχει ιδεολογικό «εχθρό» τη Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη, ιδίως με τις πολιτικές που σκοπεύει να εφαρμόσει σε μια σειρά τομέων.

Και ο Ν. Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα στο Πολιτικό Συμβούλιο: «Πραγματικός φόβος δεν είναι αυτός της ακυβερνησίας αλλά της παντοδυναμίας του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη, που απέδειξε ότι δεν σέβεται τους φόρους του ελληνικού λαού μοιράζοντας δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις με πελατειακό τρόπο την περίοδο της πανδημίας, άφησε στο έλεος το ΕΣΥ και την Παιδεία με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανισότητες, ενώ το στεγαστικό του πρόγραμμα ήδη απέτυχε καθώς οι τιμές των ενοικίων συνεχίζουν να καλπάζουν». Στην ομιλία του είχε και άλλες αιχμές σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού όπως το «επενδύουμε στην ενότητα του λαού και όχι στον διχασμό, τον οποίο τροφοδοτούν για να επιβιώσουν οι ψηφιακές τους συμμορίες» με σαφή αναφορά στις υποκλοπές αλλά και στην περίπτωση της στήριξης του Φ. Κρανιδιώτη στη ΝΔ, το «ξεγύμνωμα του τυχοδιωκτισμού του συστήματος εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα θα συνεχιστούν και οι επιθέσεις στον «χρυσό χορηγό» του Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ηγετική ομάδα της Χαρ. Τρικούπη διαβλέπουν φαινόμενα εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου, εντοπίζουν σημάδια συνέχισης της επιστροφής ψηφοφόρων στο κόμμα και νιώθουν την αυτοπεποίθηση πλέον να «κονταροχτυπηθούν» με τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας πως μόνο να κερδίσουν έχουν από αυτήν τη μονομαχία. Απόδειξη αυτής της αυτοπεποίθησης το γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης πήρε πίσω την «Αλλαγή» -που στην ούγια γράφει Ανδρέας και Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα– από τον ΣΥΡΙΖΑ που το χρησιμοποίησε ως κεντρικό σύνθημα, και πρόσθεσε το «με ασφάλεια» ως συνοδευτικό!

 

Γιάννης Κορωναίος