ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η εφαρμογή για τα αναδρομικά 2021

Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή για τα αναδρομικά 2021 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις συμπληρωματικές δηλώσεις τους για τα ποσά που έλαβαν το 2022  χωρίς να χρεωθούν πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης.

Οι δικαιούχοι των αναδρομικών (ετών 2015-2021) που τα εισέπραξαν το 2022, έχουν προθεσμία να τα δηλώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024 ή να ρυθμιστεί σε δόσεις. Σημειώνεται ότι οι συμπληρωματικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστά για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά που εισπράχθηκαν το 2022.

Εδώ και έναν μήνα ήδη, η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσει τις ηλεκτρονικές εφαρμογές για όσους οφείλουν να δηλώσουν αναδρομικά ποσά, τα οποία εισέπραξαν πέρυσι και αφορούν στην περίοδο 2015-2020.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Υποβάλω τη δήλωση.
Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.