Μήνυμα ΕΚΤ στις αγορές να μην σκεφτούν μειώσεις επιτοκίων

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν προειδοποίησε την Τρίτη τις αγορές πως ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων εντός των επόμενων δύο ετών είναι απαγορευτικές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5%, πραγματοποιώντας την τελευταία από μια σειρά αυξήσεων από τον Ιούλιο του 2022, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό ρεκόρ στην Ευρωζώνη.

Ο συνολικός πληθωρισμός σε όλο το μπλοκ διαμορφώθηκε σε 6,1% ετησίως τον Μάιο, από 7% τον προηγούμενο μήνα. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν 5,3% σε ετήσια βάση. Και οι δύο παρέμειναν αρκετά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Μιλώντας στην Annette Weisbach του CNBC κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Σίντρα στην Πορτογαλία την Τρίτη, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε μια “φάση προσαρμογής”, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια διαχέονται και οι μισθοί προσπαθούν να καλύψουν τις αυξήσεις των τιμών.

«Εκεί που νομίζω ότι η αγορά θα πρέπει να θέσει στον εαυτό της ερωτήματα είναι σχετικά με τον χρόνο ή την ταχύτητα αντιστροφής της περιοριστικής πολιτικής», δήλωσε ο Λέιν.

«Δεν θα επιστρέψουμε προς το 2% για μερικά χρόνια. Θα σημειώσουμε καλή πρόοδο ακόμη και φέτος, ιδίως στο τέλος του έτους, αλλά δεν πρόκειται να καταρρεύσει στο 2% μέσα σε λίγους μήνες».

Τα σχόλιά του απηχούσαν εκείνα της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε κεντρική ομιλία της την Τρίτη δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο», αλλά «δεν μπορεί να κηρύξει ακόμη τη νίκη».
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022. Οι αγορές έχουν τιμολογήσει άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα και σκέφτονται μια περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν υποθέσει ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αντιστρέψει τη νομισματική σύσφιξη, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ωθούν την οικονομία της Ευρωζώνης σε αντίστροφη πορεία.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα επέλεξε να διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, αφήνοντας αμετάβλητο το επιτόκιο-στόχο της. Χτύπησε έναν γερακιώτικο τόνο προλαβαίνοντας δύο περαιτέρω αυξήσεις φέτος.

Ο Λέιν υπέδειξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να παραμείνουν στην πορεία και να διατηρήσουν τις νομισματικές συνθήκες περιοριστικές για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Θα έχουμε μια διαρκή περίοδο όπου τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν περιοριστικά για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε κάποιο νέο σοκ που θα μας απομακρύνει από το 2% και αυτή η διάρκεια της περιοριστικότητας είναι πολύ σημαντική», δήλωσε.

«Όταν κοιτάζω τον ορίζοντα για τα επόμενα δύο χρόνια, δεν βλέπω ταχείες μειώσεις των επιτοκίων, οπότε δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να έχουμε τις ταχείες μειώσεις των επιτοκίων ως προσδοκία».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.