Συντάξεις σε ΟΤΑ – δημόσιο: Αναδρομικές αυξήσεις για βαρέα

Αυξήσεις συντάξεων με αναδρομικά ως και 12.600 ευρώ, καθώς ξεκινούν από τον Μάιο του 2016, θα λάβουν στο επόμενο διάστημα χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου που αποχώρησαν με καθεστώς βαρέων και μέχρι σήμερα εκκρεμούσε η προσαύξηση κατά 0,075% από την πρόσθετη εισφορά 4,3% που κατέβαλαν για την ειδικότητά τους.

Οι συνταξιούχοι που θα δουν μόνιμες αυξήσεις προέρχονται από ειδικότητες των δήμων που ασφαλίζονται με καθεστώς βαρέων (ν. 3660/2008) και πληρώνουν ατομικό επασφάλιστρο 4,3% επί του βασικού μισθού και επιδόματος ειδικής απασχόλησης. Για την επιπλέον εισφορά δικαιούνται μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης και υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη.

Η προσαύξηση νομοθετήθηκε με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), αλλά οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν με βαρέα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν την πήραν στη σύνταξή τους γιατί δεν υπήρχε το αντίστοιχο λογισμικό σύστημα στον ΕΦΚΑ. Το σύστημα είναι πλέον έτοιμο είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να επανυπολογίζονται οι συντάξεις με βαρέα από τους ΟΤΑ, προκειμένου οι συνταξιούχοι να λάβουν μόνιμες αυξήσεις και αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ.