Νέες αυξήσεις 8% σε 100 προϊόντα

Μπορεί ο πληθωρισμός να μειώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, στο 1,8%, ωστόσο η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζεται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 12,2%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Του Δημήτρη Χριστούλια

Ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, οι οποίες συνεχίζονται, με τους καταναλωτές πλέον είτε να περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία είτε να στρέφονται στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που είναι φθηνότερα σε σχέση με τα «επώνυμα». Οι αυξήσεις στα βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα αναμένεται να συνεχισθούν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μικρότερη ωστόσο ένταση σε σχέση με το πλήθος των αυξήσεων που έγιναν στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή της και φέρνει στην δημοσιότητα το FoodLife πρόκειται για αυξήσεις που μεσοσταθμικά κινούνται στο 8% και αφορούν τουλάχιστον 100
προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στο παρθένο ελαιόλαδο, όπου φτάνουν ακόμη και το 45%.

Αυξήσεις τιμών που θα γίνουν σταδιακά αντιληπτές από τους καταναλωτές μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται, ωστόσο ότι πρόκειται για ανατιμήσεις που γίνονται από μεμονωμένες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις και όχι από το σύνολο των εταιρειών κάθε κατηγορίας.

Αναλυτικότερα η λίστα με τις ανατιμήσεις, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του FoodLife, περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: Παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έως 45%, κονσέρβα ντολμαδάκια έως 19%, αποσμητικά έως 15%, τυροσαλάτα 12%, συσκευασμένο κρέας 11%, γαλακτοκομικά 10,5%, ξυραφάκια ξυρίσματος έως 10%, σοκολατοειδή έως 10%, πατατάκια 10%, τυριά έως 8%, σαλάμια και συσκευασμένα λουκάνικα έως 5,5%, κάψουλες για καφέ 5%, κατεψυγμένα λαχανικά 4%, αλλαντικά 4%, ηλιέλαιο 4%, ελληνικός καφές 3% και γάλα 2%. Οι νέες ανατιμήσεις έρχονται να προστεθούν στην λίστα της ακρίβειας, η οποία από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία τoυ FoodLife περιλαμβάνει αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.700 προϊόντα σε ποσοστό που ξεπερνάει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και από 30%.

Σε ποια προϊόντα μειώνονται οι τιμές
Εκτός όμως από τα προϊόντα οι τιμές των οποίων αυξάνονται υπάρχουν και ορισμένα στα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του FoodLife μειώνονται.

Αναλυτικότερα πρόκειται για μειώσεις στα εξής προϊόντα: Από μια εταιρεία μειώνεται το ηλιέλαιο κατά 16% και το αραβοσιτέλαιο 12%, ψωμί του τοστ 13% και κέικ 2,5%, τυρί ταλαγάνι 7%, κίτρινο τυρί εισαγωγής 8%, τυροκομικά 5% και χαρτικά 5% με 9%. Συνολικά οι μειώσεις αφορούν περίπου 20 με 30 προϊόντα.