Μετά τις πλημμύρες, η ακρίβεια…

“Ενός κακού μύρια έπονται” και μετά τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού, με αποκορύφωμα τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, κάνουν την εμφάνιση τους φαινόμενα ανατιμήσεων στις τιμές λαχανικών και φρούτων στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Μια περιήγηση στις λαϊκές αγορές και τα οπωροπολεία αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την κατάσταση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ τα αγγούρια από τα 40 λεπτά το κιλό στις 4 Σεπτεμβρίου, ανέβηκαν στα 45 λεπτά μια εβδομάδα μετά και την αμέσως επόμενη μέρα έφτασαν στα 50 λεπτά. Η τιμή στα κολοκύθια από το 1 ευρώ ανήλθε στα 1,3 ευρώ και στις 12 Σεπτεμβρίου άγγιξε τα 1,5 ευρώ, ενώ κατά 55,5% αυξήθηκε και η χονδρική τιμή της ντομάτας μέσα σε 8 ημέρες από τα 90 λεπτά στα 1,4 ευρώ.

Ανεπηρέαστες δεν μένουν και οι τιμές χονδρικής, όπως καταγράφονται στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, με τα οπωροκηπευτικά να παίρνουν “φωτιά” μετά την καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο. Οι τιμές στις τομάτες εμφανίζουν αύξηση άνω του 30%, ενώ λάχανα, αγγούρια, κολοκύθια και μελιτζάνες κινούνται πάνω από το 20%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι αυξημένες τιμές οφείλονται στην εμπορική διάθεση κυρίως και όχι στην παραγωγή. Κι αυτό προμηνύει δύσκολη συνέχεια, όταν και οι ελλείψεις στα προϊόντα θα αυξήσουν επιπλέον τις τιμές τους στο προσεχές διάστημα.

Στα ίδια επίπεδα η Αθήνα

Σε ανακοίνωση της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών σημειώνει πως “ο νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά με φρούτα και λαχανικά, παρά τα προβλήματα και δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας” παρά το αυξημένο κόστος στην παραγωγή, σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων εργατών γης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε ελέγχους προκειμένου να τιθασευτούν οι τιμές. Η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας ώστε να διενεργούν σε καθημερινή βάση ελέγχους στις λαϊκές αγορές καθώς και σε όλα τα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.