Oι αποδείξεις από 1η Νοεμβρίου θα έχουν QR code

Oι αποδείξεις που θα εκδίδονται τον Νοέμβριο, θα έχουν υποχρεωτικά QR code, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Από την 1η Νοεμβρίου στο σύνολο των αποδείξεων που εκδίδονται είτε μέσω ταμειακής μηχανής, είτε αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω tablet θα υπάρχει το QR code. Οι πολίτες θα σκανάρουν από το κινητό τους την απόδειξη και θα διαπιστώνουν εάν είναι νόμιμη.

Από την άλλη πλευρά, στις επιχειρήσεις που δεν έχουν διαβιβάσει τις αποδείξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), επιβάλλεται στην επιχείρηση:

Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου δηλαδή της κάθε απόδειξης. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ αν η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου που αναφέρεται στην πρώτη περίπτωση.