Η εισηγμένη στο Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία Pyxis Tankers Inc., συμφερόντων του Βαλέντιου Βαλέντη, εντάσσει ένα ακόμη πλοίο στον στόλο της.
Πιο συγκεκριμένα, η Εταιρεία γνωστοποίησε ότι εξαγόρασε το ιαπωνικό Ultramax bulk carrier “Konkar Ormi” (χωρητικότητας 63.250 dwt & κατασκευής του 2016), επενδύοντας περίπου 6.8 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για το 60% συμμετοχή στην κοινοπρακτική εταιρεία που δημιουργήθηκε. Την ίδια ώρα η Pyxis εκτιμά ότι το οικολογικά αποδοτικό πλοίο, που είναι εξοπλισμένο με scrubber, θα ναυλωθεί στην spot αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ενέκρινε την εν λόγω επένδυση μετοχικού κεφαλαίου σε μια νεοσύστατη εταιρεία, η οποία συμφώνησε να αποκτήσει το συγκεκριμένο πλοίο, από μη συνδεδεμένο τρίτο μέρος. (Η Pyxis κατέχει το 60% της κοινοπραξίας και ο Β. Βαλέντης το 40%).
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, σχολίασε ότι “Το περιβάλλον ναύλωσης δεξαμενόπλοιων συνεχίζει να είναι εποικοδομητικό. Από τις 18 Σεπτεμβρίου 2023, το 92.4% των διαθέσιμων ημερών στο τρίτο τρίμηνο του 2023 για τα MRs μας είχε κρατηθεί με εκτιμώμενο μέσο TCE 26.200 δολάρια ανά πλοίο. Επί του παρόντος, δύο πλοία είναι υπό χρονο-ναύλωση, ένα σκάφος απασχολείται στην spot αγορά και ένα πλοίο υποβάλλεται στη δεύτερη ειδική επιθεώρησή του. Μετά τη χρηματοδότηση της επένδυσής μας σε κοινοπραξία, η εταιρεία έχει περίπου 31.9 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικά μετρητά. Αυτή η εξαγορά είναι μια σημαντική βελτίωση στην αναπτυσσόμενη επενδυτική μας πλατφόρμα. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η ρευστότητα, θα πρέπει να αυξήσει τη λειτουργική και οικονομική μας ευελιξία. Με την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και άλλων παραγόντων, η εταιρεία αναμένει να ενισχύσει περαιτέρω την αξία των μετόχων επιδιώκοντας πρόσθετες εξαγορές πλοίων με μετρητά και, κατά περίπτωση, χρησιμοποιώντας τραπεζική χρηματοδότηση. Στο μεταξύ, η εταιρεία σχεδιάζει να συνεχίσει τη βελτιστοποίηση του στόλου μας, την απόσβεση του χρέους μας και την επαναγορά κοινών μετοχών στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, η εταιρεία είχε ξοδέψει 0.53 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση συνολικά 147.907 μετοχών σε μέση τιμή περίπου 3.59 δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, 10.725.336 μετοχές PXS ήταν σε κυκλοφορία”.
Ο στόλος της Pyxis αποτελείται επί του παρόντος από 4 σύγχρονα οικολογικά MR tankers, συνολικής χωρητικότητας 198.887 dwt και μέσο όρο ηλικίας τα 8.6 έτη.







