Πέντε νέα φορτηγά πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

Πέντε νέα πλοία κατευθύνονται προς τα ουκρανικά θαλάσσια λιμάνια χρησιμοποιώντας έναν νέο διάδρομο που άνοιξε για την επανέναρξη των εξαγωγών κυρίως αγροτικών προϊόντων, μια εναλλακτική ρύθμιση στη συμφωνία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας που μπλοκάρει η Ρωσία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της MarineTraffic την Κυριακή.

Η βάση δεδομένων MarineTraffic έδειξε νωρίτερα την Κυριακή ότι τρία φορτηγά πλοία έφυγαν από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μετά τη φόρτωση, το τελευταίο που απέπλευσε από τότε που το Κίεβο δημιούργησε έναν προσωρινό «ανθρωπιστικό διάδρομο» μετά την έξοδο της Ρωσίας από μια συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών της Ουκρανίας.

Η βάση δεδομένων αναγνώρισε τα πέντε πλοία που κατευθύνονται προς τα λιμάνια ως Olga, Ida, Forza Doria, New Legacy και Danny Boy.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Oleksandr Kubrakov δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τρία φορτηγά πλοία κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για περαιτέρω εξαγωγές τροφίμων και χάλυβα.

Οι εταιρείες μεταφοράς χύδην φορτίου Azara, Ying Hao 01 και Eneida επρόκειτο να φορτώσουν 127.000 μετρικούς τόνους γεωργικών προϊόντων και σιδηρομεταλλεύματος για την Κίνα, την Αίγυπτο και την Ισπανία.

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι, η Μόσχα έκλεισε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ενός από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο, σε αυτό που το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του αποκάλεσαν μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων ως εκβιασμό.

Η Μόσχα είπε ότι τα λιμάνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή όπλων.

Τα λιμάνια άνοιξαν ξανά τον Ιούλιο του 2022 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας που επέτρεπε στη Ρωσία να επιθεωρεί πλοία για όπλα.

Η Μόσχα εγκατέλειψε τη συμφωνία ένα χρόνο αργότερα και επανέφερε τον αποκλεισμό, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις της για καλύτερους όρους για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αγνοήθηκαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.