Google: Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης γιόρτασε τα 25α γενέθλια της

Με ένα σχετικό doodle στην ιστοσελίδα της η Google γιόρτασε την 25η επέτειο των γενεθλίων της, την περασμένη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. 

Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους χρήστες του Διαδικτύου.

Ακολουθούν ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της εταιρείας:

1995-1996: Η Google που αρχικά είχε το όνομα “Backrub” ξεκίνησε ως ερευνητικό πρόγραμμα των δύο συμφοιτητών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, οι οποίοι δημιούργησαν μια μηχανή αναζήτησης.  Να σημειωθεί ότι υπήρχαν και άλλες μηχανές αναζήτησης όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια τους, αλλά εκείνοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αλγόριθμο που εντόπιζε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις απαντήσεις που αναζητούσαν οι χρήστες και τις παρουσίαζε πιο αποδοτικά.

1998: Η νεοφυής επιχείρηση πήρε το όνομα “Google” και έλαβε χρηματοδότηση ύψους 100.000 δολαρίων από τον συνιδρυτή της εταιρείας Sun Microsystems, Αντι Μπέχτολσχαϊμ.

Η λέξη “Google” προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης “googol”, τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρόταγια τον αριθμό 10100 που γράφεται: “10 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά”. Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Internet.

1999: Η Google έλαβε χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Sequoia Capital και Kleiner Perkins. Στα μέσα του 1999, η Google επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως. 

2000: Η εταιρεία ακολούθησε έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους της εποχής. Την ίδια χρονιά δίνει στην κυκλοφορία το AdWords, τη διαδικτυακή πλατφόρμα διαφημίσεων που έγινε και ο πυρήνας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της.

2004: Έφτασε τις 200 εκατομμύρια αναζητήσεις ημερησίως. Επίσης, ανακοίνωσε ότι εξετάζει την κυκλοφορία του Gmail, με ικανότητα αποθήκευσης έως 1GB.

2005: Η εταιρεία έδωσε στην κυκλοφορία τους “Χάρτες Google” για σταθερούς υπολογιστές.

2006: Αγόρασε το YouTube για 1.65 δισεκατομμύρια δολάρια.

2007: Ανακοίνωσε την αγορά του διαδικτυακού παρόχου ειδήσεων DoubleClick για 3.1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ την ίδια χρονιά έδωσε τη δυνατότητα παγκόσμιων αναζητήσεων που δίνουν στους χρήστες άμεση πρόσβαση σε κάθε είδους περιεχόμενο (εικόνες, βίντεο και ειδήσεις).

2008: Έδωσε στην κυκλοφορία το πρώτο κινητό Android, T-Mobile G1 ή HTC Dream

2010: Κυκλοφόρησε το smartphone Nexus One, το οποίο ανέπτυξε με την HTC.

2011: Λάνσαρε την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Google+ (της οποία η λειτουργία διεκόπη το 2018).

2012: Λάνσαρε το Google Glass.

2013: Ανακοίνωσε την αγορά έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων της ισραηλινής startup Waze, η οποία παρέχει υπηρεσίες πλοήγησης.

2014: Γνωστοποίησε ότι θα αγοράσει την εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης DeepMind.

2016: Λάνσαρε το πρώτο Pixel smartphone και το Google Home smart speaker.

2018: Ανακοίνωσε συνολικές πωλήσεις για το έτος που για πρώτη φορά ξεπερνούσαν το 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

2019: Οι συνιδρυτές της εταιρείας, Πέιτζ και Μπριν, ανακοινώνουν ότι αποσύρονται από τις θέσεις του CEO και του προέδρου, αντίστοιχα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή η μηχανή αναζήτησης της Google δέχεται περίπου 8.5 δισεκατομμύρια αιτήματα ημερησίως. Επίσης, είναι η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο με περίπου 90 δισεκατομμύρια επισκέψεις μηνιαίως. Ενώ, τέλος εκτιμάται ότι η μηχανή αναζήτησης της Google κυριαρχεί με ποσοστό περίπου 92% στο Διαδίκτυο, ποσοστό που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν η Κίνα δεν είχε επιλέξει να χρησιμοποιεί τη δική της μηχανή αναζήτησης.