Τα όρια του ΟΠΕΚ στην αύξηση των πετρελαϊκών τιμών

Αναβολή για τις 30 Νοεμβρίου συνόδου των χωρών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του ( ΟΠΕΚ+) λόγω διαφωνιών που φέρεται να υπήρξαν από ορισμένα μέλη του στον καθορισμό νέων μειωμένων επιπέδων παραγωγής δείχνει τα όρια του Οργανισμού στον καθορισμό των τιμών του πετρελαίου.

Η μείωση της προσφοράς, με δεδομένη τη ζήτηση, τείνει να αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου, μεγιστοποιώντας τα έσοδα των χωρών του.

Ο ΟΠΕΚ+ λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα διεθνές καρτέλ,όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  τα μέλη του οποίου συμφωνούν το επίπεδο της παραγωγής τους με στόχο να διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά υψηλότερες τιμές πετρελαίου.  Από τις 23 χώρες του ΟΠΕΚ+ οι 13 είναι μέλη του ΟΠΕΚ, με κυρίαρχη λόγω μεγέθους παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, και οι άλλες 10 είναι οι χώρες που συνεργάζονται από το 2017 μαζί τους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει, επίσης λόγω ύψους παραγωγής, η Ρωσία.

Εκπρόσωποι χωρών του ΟΠΕΚ+ δεν έκρυψαν την περασμένη άνοιξη, όταν αποφάσισαν μία κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα επιπλέον μείωση της παραγωγής, ότι στόχος τους ήταν οι τιμές να κινούνται κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η προσπάθεια του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει τις τιμές κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι απέτυχε, παρά τη νέα εθελοντική μείωση της παραγωγής το καλοκαίρι κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τη Σαουδική Αραβία και την εθελοντική μείωση εξαγωγών κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα από τη Ρωσία.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, το οποίο προμηθεύεται η Ευρώπη, υποχώρησε κάτω και από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για να ακολουθήσει τον Οκτώβριο ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, ο οποίος οδήγησε σε μία νέα άνοδο στις τιμές λόγω των ανησυχιών για επέκτασή του στην ευρύτερη περιοχή. Καθώς, όμως, δεν υπήρξαν ενδείξεις μίας ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή που θα περιόριζε την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, κυρίως από το Ιράν, οι τιμές υποχώρησαν ξανά κοντά στα επίπεδα των 80 δολαρίων.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.