Το 2024 φέρνει την κατάργηση του περιβόητου «πέναλτι», δηλαδή της παρακράτησης του 30% της σύνταξης, για όσους συνταξιούχους επιλέγουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.
Αν και το πέναλτι αντικαθίσταται από έναν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ του ΕΦΚΑ, το όφελος είναι και πάλι σημαντικό.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, βασικός πυρήνας του οποίου είναι η αναμόρφωση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται από 1η Ιανουαρίου 2024 θα λαμβάνουν πλέον ολόκληρο το ποσό της σύνταξής τους, χωρίς περικοπή.
Ο ανταποδοτικός πόρος που θεσπίζεται θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Επίσης, ορίζεται ετήσιο πλαφόν του πόρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης.
Ø Παραδείγματα
Συνταξιούχος που εργάζεται και λαμβάνει σύνταξη ύψους 1.300 ευρώ, είχε παρακράτηση ύψους 390 ευρώ, με βάση το ισχύον καθεστώς. Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό 800 ευρώ, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση ύψους 390 ευρώ αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 80 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται σε 310 ευρώ μηνιαίως.
Εάν ο ίδιος συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, τότε η παρακράτηση, ύψους 390 ευρώ, αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο 169,95 ευρώ×50%=84,98 ευρώ. Το όφελος φτάνει σε 305,02 ευρώ μηνιαίως.
Παναγιώτης Ράγγος – Φοροτεχνικός







