Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εφαρμόσει έναν νέο μηχανισμό τιμολόγησης του άνθρακα κατά την εισαγωγή έως το 2027, με τα αγαθά που εισάγονται από χώρες με χαμηλότερη ή καθόλου τιμή άνθρακα να πρέπει να καταβάλλουν εισφορά ως μέρος των προσπαθειών απαλλαγής από τον άνθρακα.
Η κυβέρνηση είπε ότι ο μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) θα ισχύει για προϊόντα εντάσεως άνθρακα στους τομείς του σιδήρου, του χάλυβα, του αλουμινίου, των λιπασμάτων, του υδρογόνου, της κεραμικής, του γυαλιού και του τσιμέντου.
Η επιβαλλόμενη χρέωση θα εξαρτηθεί από την ποσότητα άνθρακα που εκπέμπεται κατά την παραγωγή του εισαγόμενου αγαθού και το χάσμα μεταξύ της τιμής του άνθρακα που εφαρμόζεται στη χώρα προέλευσης – εάν υπάρχει – και της τιμής άνθρακα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του ΗΒ.
«Αυτή η εισφορά θα διασφαλίσει ότι τα προϊόντα εντάσεως άνθρακα από το εξωτερικό –όπως ο χάλυβας και τα κεραμικά– αντιμετωπίζουν συγκρίσιμη τιμή άνθρακα με εκείνα που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι ώστε οι προσπάθειές μας για απαλλαγή από τον άνθρακα να μεταφραστούν σε μειώσεις των παγκόσμιων εκπομπών». είπε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.
«Αυτό θα δώσει στη βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου την εμπιστοσύνη να επενδύσει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές καθώς ο κόσμος μεταβαίνει στο καθαρό μηδέν».
Η Βρετανία είπε ότι θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου «διαρροής άνθρακα», αποφεύγοντας τις εκπομπές να μετατοπιστούν σε άλλες χώρες επειδή έχουν χαμηλότερη ή καθόλου τιμή άνθρακα.







