Βρετανικό “χτύπημα” κατά του τουρισμού: Το νέο σύστημα ελέγχων στα ελληνικά αεροδρόμια θα φέρει “χάος” λέει η Mirror

Λίγο πριν ανοίξουν οι προκρατήσεις της επόμενης τουριστικής σεζόν για τη χώρα μας, ένα δημοσίευμα της Mirror, που φέρνει στο προσκήνιο τους νέους διασυνοριακούς ελέγχους και προειδοποιεί για μεγάλη ταλαιπωρία των Βρετανών τουριστών που θα επισκεφτούν κάποια χώρα της Ε.Ε. το επόμενο καλοκαίρι, έρχεται να αναστατώσει τον τουριστικό κλάδο.

Το ρεπορτάζ αφορά στο νέο σύστημα “εισόδου-εξόδου” που θα ισχύσει από το καλοκαίρι στα κράτη της Ε.Ε. για τους κατοίκους τρίτων χωρών, επομένως και της Βρετανίας βάσει της συμφωνίας που υπογράφτηκε ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, με συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα. “Όσοι σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα ή άλλα κράτη της ΕΕ το 2024, ενημερώνονται ότι πρέπει να περιμένουν “χάος”. Ένα νέο σύστημα συνοριακών ελέγχων της ΕΕ που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος μπορεί να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια, παρά το γεγονός ότι οι νέοι έλεγχοι ξεκίνησαν σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρόνου”, αναφέρει η Mirror.

Τι είναι το EES που θα προκαλέσει… ουρές 

Το σύστημα εισόδου/εξόδου (EES) πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και θα ισχύει για όλους τους πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ.
Η ψηφιακή διαδικασία θα περιλαμβάνει την καταγραφή του ονόματος του ατόμου, τον τύπο του ταξιδιωτικού του εγγράφου, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις αποτυπωμένες εικόνες προσώπου, καθώς και την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και εξόδου. Οι πολίτες της ΕΕ δεν χρειάζεται να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Mirror, πρόκειται για μια διαδικασία παρόμοια με τους συνοριακούς ελέγχους στις ΗΠΑ, όπου οι εισερχόμενοι στη χώρα που δεν είναι πολίτες της καλούνται να παράσχουν δεδομένα όπως δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες προσώπου.
Μετά το Brexit, τα άτομα που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο προς προορισμούς της ΕΕ αντιμετωπίζουν νέους κανόνες για τα διαβατήρια, μεταξύ των οποίων η υποχρέωση να σφραγίζουν το διαβατήριό τους τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από τη χώρα. Το EES έχει ως στόχο να αντικαταστήσει αυτό το σύστημα και να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες συνοριακού ελέγχου, αλλά ευρωπαίοι παράγοντες του τουρισμού δεν είναι πεπεισμένοι ότι θα λειτουργήσει τουλάχιστον αμέσως. Αντιθέτως προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε “ουρές” και μεγάλη ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες.

“Όταν το νέο σύστημα εισόδου και εξόδου εισαχθεί το επόμενο έτος, οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές καθυστερήσεις στο πρώτο τους ταξίδι σε οποιαδήποτε από τις 29 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο νέο σύστημα, καθώς θα πρέπει να ληφθούν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και οι εικόνες του προσώπου τους. Με τις πληροφορίες αυτές να ισχύουν στη συνέχεια για τα επόμενα τρία χρόνια, ελπίζουμε να δούμε τη χρήση αυτοματοποιημένων ελέγχων στα σύνορα και συστημάτων αυτοεξυπηρέτησης να αυξάνει την ταχύτητα των χρόνων διεκπεραίωσης και να βελτιώνει τη συνολική εμπειρία για όλους τους ταξιδιώτες” αναφέρει στην εφημερίδα η Χούλια ντε Λορ, υπεύθυνη σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες tour operators.

Η ουσία είναι πως το δημοσίευμα θα προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στους Βρετανούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη νότια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, μεταθέτοντας το ταξίδι τους σε δεύτερο χρόνο, μέχρι να “λειτουργήσει” το νέο σύστημα ασφαλείας “εισόδου-εξόδου”.