«Θερίζουν» κορωνοϊός, ιώσεις και γρίπη – «Πονοκέφαλος» για τους ειδικούς το διάστημα έως την Πρωτοχρονιά

Έντονη ανησυχία επικρατεί εντός της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας αναφορικά με την έξαρση που παρατηρείται σε ότι αφορά κρούσματα κορωνοϊού, γρίπης και ιώσεων. 

Αυτό διότι πέραν των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, παρατηρείται και έντονη κινητικότητα στις μονάδες υγείας, όπου και συρρέουν ασθενείς με βαριά συμπτώματα.

Για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, γρίπης, στρεπτόκοκκου και άλλων ιώσεων, αλλά και για τα καταγεγραμμένα ποσοστά ύψους 45% αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας μίλησε ο γιατρός βιοπαθολόγος – κλινικός ιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι σε συνθήκες όπως οι γιορτινές, όπου παρατηρείται συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται ταχύτερα.

Συμβούλευσε όσους παρουσιάζουν τα συμπτώματα του συναχιού, του πονόλαιμου και του πυρετού να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετέχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Παράλληλα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι οι υπερήλικοι, όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια), θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.

Αναφορικά με τη φετινή εξάπλωση του στρεπτόκοκκου, τη χαρακτήρισε πιο ήπια από την αντίστοιχη περσινή και τόνισε ότι τα συμπτώματα στο παιδί που πρέπει να οδηγήσουν τον γονέα σε υποψία στρεπτόκοκκου είναι οι πρησμένες αμυγδαλές και ο υψηλός πυρετός.