Ουκρανία: Ενδέχεται να έχει χαθεί το 20% της ικανότητας επιστημονικής έρευνας που υπήρχε πριν από τον πόλεμο

Η Ουκρανία μπορεί να έχει χάσει περίπου το 20% της ικανότητας επιστημονικής έρευνας, δηλαδή του χρόνου που αφιερώνουν οι επιστήμονες σε ερευνητικές δραστηριότητες, ως συνέπεια του πολέμου, ενώ πάνω από το 17% των επιστημόνων είναι πιθανό να έχουν εγκαταλείψει την επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Humanities & Social Sciences Communications» του ομίλου «Nature».

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν μια αντιπροσωπευτική ομάδα 2.559 επιστημόνων την περίοδο από 21 Σεπτεμβρίου ως 8 Δεκεμβρίου 2022. Όλοι οι ερωτηθέντες εργάζονταν σε ένα ουκρανικό ερευνητικό ίδρυμα, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Όπως διαπιστώθηκε, το 18,5% των ερωτηθέντων επιστημόνων είχε εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και μετά, ποσοστό παρόμοιο με το συνολικό ποσοστό του ουκρανικού πληθυσμού που είχε φύγει στο ίδιο χρονικό διάστημα. Επίσης, το 17,6% των επιστημόνων είχε εγκαταλείψει τον ακαδημαϊκό χώρο ή την επιστημονική έρευνα, με όσους είχαν μεταναστεύσει να έχουν κατά 17% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εγκαταλείψει τον επιστημονικό χώρο σε σχέση με αυτούς που παρέμειναν. Ενώ και ο μέσος χρόνος ανά εβδομάδα που αφιερώνει κάθε επιστήμονας σε ερευνητικές δραστηριότητες μειώθηκε από 13 ώρες σε δέκα ώρες και αυτό ισοδυναμεί με το ότι έχει χαθεί περίπου το 20% της ικανότητας επιστημονικής έρευνας.

Ωστόσο, οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι πιθανό να είναι συντηρητικές, καθώς οι επιστήμονες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον πόλεμο είναι λιγότερο πιθανό να έχουν απαντήσει στην έρευνα.

Επιπρόσθετα, τονίζουν ότι αν και το 58% των μεταναστών επιστημόνων ήταν συνδεδεμένοι με κάποιον μη ουκρανικό ερευνητικό οργανισμό, μόνο το 14% είχε εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι το 23,5% που είχε παραμείνει στην Ουκρανία, είχε χάσει την πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους που απαιτούνται για την έρευνα, ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Τέλος, από την πλευρά τους οι συγγραφείς προτείνουν ότι η αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων θα πρέπει να είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση του τομέα επιστημονικής έρευνας της Ουκρανίας.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.