Συγχωνεύσεις και εξαγορές που σημάδεψαν το 2023 τις διεθνείς αγορές

Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2023 καθορίστηκε κυρίως από τις συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα της τεχνολογίας. Δύο συμφωνίες συγκεκριμένα, και οι δύο αξίας 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απόλαυσαν όλο τον ντόρο φέτος.

Ο δρόμος της Microsoft Corp. προς την εξαγορά της Activision Blizzard κάθε άλλο παρά εύκολος ήταν. Ενώ η αρχική ανακοίνωση έγινε τον Ιανουάριο του 2022, η εξαγορά πραγματοποιήθηκε τελικά μόλις τον Οκτώβριο του 2023. Το πρώτο εμπόδιο του τεχνολογικού γίγαντα ήρθε όταν η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε έρευνα τον Ιούλιο του 2022, εγείροντας ανησυχίες για την τήρηση του δικαίου του ανταγωνισμού. Ακολούθησε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Νοέμβριο του 2022 και η μήνυση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών για το μπλοκάρισμα της συμφωνίας τον Δεκέμβριο του 2022. Η καταδίωξη που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο και οκτώ μήνες έληξε θετικά για τη Microsoft, με τον πιο σφοδρό αντίπαλο, την CMA του Ηνωμένου Βασιλείου, να δίνει τελικά το πράσινο φως τον Οκτώβριο του 2023.

Η εξαγορά της VMware Inc. από την Broadcom Inc. βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο, καθώς ο γίγαντας της δικτύωσης φαινόταν εγκλωβισμένος ανάμεσα στο χάσμα ΗΠΑ-Κίνας. Η Broadcom ανακοίνωσε τις προθέσεις της τον Μάιο του 2022, ωστόσο, όπως και η Microsoft, έπρεπε να περάσει από μια σειρά προκλήσεων προτού πάρει το πράσινο φως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επιμείνει στις τεχνολογικές συγχωνεύσεις και στο μέλλον ενδέχεται να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί έλεγχοι, καθώς οι νόμοι περί προστασίας των δεδομένων γίνονται όλο και πιο αυστηροί.

Κοιτάζοντας μπροστά, το 2024, ο τομέας της ενέργειας θα μπορούσε να είναι ο κύριος πρωταγωνιστής, καθώς οι γίγαντες της βιομηχανίας προσπαθούν να αξιολογήσουν τη δυνατότητα στροφής σε διαφορετικές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, μετά την 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), κατά την οποία όλα τα έθνη συμφώνησαν επίσημα να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Δύο μεγάλες συγχωνεύσεις ενδέχεται να υλοποιηθούν το 2024, με την προτεινόμενη εξαγορά της Hess Corp. από τη Chevron Corp. να αποτιμάται σε 53 δισ. δολάρια και την προγραμματισμένη εξαγορά της Pioneer Natural Resources από την Exxon Mobil Corp. να αξίζει 60 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, ενώ οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον τομέα της τεχνολογίας αναμένεται επίσης να συνεχίσουν να ανθούν λόγω της φρενίτιδας της τεχνητής νοημοσύνης, ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης ενδέχεται επίσης να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.