«Συναγερμός» στους λοιμωξιολόγους λόγω έξαρσης του κορωνοϊού – Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι;

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του υπουργείου Υγείας για την έξαρση που παρουσιάζουν τα συμπτώματα κορωνοϊού σε όλη την χώρα, την ίδια ώρα που πληθαίνουν και τα περιστατικά ιώσεων και γρίπης.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με επικρατέστερο σενάριο να αποτελέσει εκ νέου υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν τίθεται θέμα προσώρας επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ενδεικτικοί της έξαρσης που ο κορωνοϊός καταγράφει, είναι οι αριθμοί των νοσηλειών στα νοσοκομείο, με την τελευταία εβδομάδα να αγγίζουν τις 1.300, με τους ειδικούς να προβλέπουν πως εντός Ιανουαρίου ο συγκεκριμένος αριθμός θα αυξηθεί ραγδαία.

Την ίδια ώρα, σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα κινούνται και οι εμβολιασμοί, με μόλις το 20% των συμπολιτών μας να έχει πραγματοποιήσει την τελευταία δόση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα διαγνωσμένα εβδομαδιαία κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι 36.379, ενώ η θετικότητα αυξήθηκε κατά δύο μονάδες, αγγίζοντας το 17,70%. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροι, καθώς τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται στο σπίτι με self test δεν δηλώνονται στις υγειονομικές αρχές.

Οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 200, φτάνοντας τις 1.373, καταγράφοντας μια αύξησης της τάξης του 45%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Μάλιστα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών κατά την εβδομάδα 11-17 Δεκεμβρίου ήταν υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό, κατά την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.