Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία θα υπογράψουν συμφωνία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μετά το Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία υπογράφουν σήμερα μια συμφωνία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μετά το Brexit, η οποία έχει σχεδιαστεί για να φέρει πιο κοντά δύο από τα μεγαλύτερα τραπεζικά κέντρα της Ευρώπης.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ συναντιέται με την Ελβετή ομόλογό του, Κάριν Κέλερ-Σάτερ, στη Βέρνη για να υπογράψει τη συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης, η οποία αναμένεται ότι θα διευκολύνει τους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ χρηματοπιστωτικών εταιρειών και των πλούσιων ιδιωτών στις δύο αγορές.

Το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία ήταν μια νίκη για τη Βρετανία μετά το Brexit που θα βελτιώσει τη διασυνοριακή πρόσβαση στην αγορά για μια σειρά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που πωλούνται από τράπεζες, ασφαλιστές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

«Η Συμφωνία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βέρνης είναι δυνατή μόνο λόγω των νέων ελευθεριών που παραχωρήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την ΕΕ», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τους FT. «Η συμφωνία θα ενισχύσει την ήδη ακμάζουσα σχέση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας», προστίθεται.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα. Ωστόσο, ορισμένοι σχολιαστές είπαν ότι πιθανότατα θα σήμαινε μια βελτίωση στο πλαίσιο ισοδυναμίας που είχε η Βρετανία με την Ελβετία ενώ ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak ξεκίνησε αρχικά συνομιλίες με την Ελβετία το 2020, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα καταδείξει το κοινό όραμα των χωρών για μια «ανοικτή, παγκόσμια και ελεύθερη» οικονομία.

Η σημερινή συντηρητική κυβέρνηση στη Βρετανία έχει από καιρό τοποθετήσει την υπογραφή νέων εμπορικών συμφωνιών ως βασικό όφελος του Brexit. Τον Ιούνιο, η Βρετανία υπέγραψε συμφωνία για ένταξη σε ένα μπλοκ ελεύθερων συναλλαγών Ασίας-Ειρηνικού 11 χωρών που περιλαμβάνει την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία και τον Καναδά, σηματοδοτώντας την τρίτη νέα εμπορική συμφωνία από την επίσημη έξοδο από το μπλοκ στις 31 Ιανουαρίου 2020.