Άνοδος του σύνθετου δείκτη PMI της Ευρωζώνης στο 47,9 τον Ιανουάριο

Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI της Ευρωζώνης, ο οποίος μετρά την επιχειρηματική δραστηριότητα των υπηρεσιών και της μεταποίησης στην περιοχή, διαμορφώθηκε στο 47,9 τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,3 μονάδες δείκτη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και φθάνοντας σε υψηλό 6 μηνών, όπως προκύπτει από την προκαταρκτική έκθεση της S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB) την Τετάρτη.

Ο Δείκτης Δραστηριότητας PMI Υπηρεσιών έφτασε σε χαμηλό 3 μηνών τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 0,4 μονάδες δείκτη από τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στο 48,4, καταγράφοντας τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης PMI μεταποίησης αυξήθηκε από τον προηγούμενο μήνα στο 46,6 και άγγιξε υψηλό 9 μηνών. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι διακοπές στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσαν επιμήκυνση των αλυσίδων εφοδιασμού για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο.

“Η έναρξη του έτους φέρνει θετικά μηνύματα για την Ευρωζώνη, καθώς η μεταποίηση βιώνει μια ευρεία αποκλιμάκωση της πτωτικής πορείας που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος. Αυτή η θετική μεταβολή είναι εμφανής σε όλους τους βασικούς δείκτες, όπως η παραγωγή, η απασχόληση και οι νέες παραγγελίες”, σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB Dr. Cyrus de la Rubia.