Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε ξανά τον Δεκέμβριο

Η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης συνεχίστηκε στα τέλη του 2023 λόγω της επίμονης ύφεσης στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών, έδειξε η σημερινή έρευνα , η οποία δείχνει ότι η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται σε ύφεση.

Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης παρέμεινε κάτω από το ουδέτερο όριο των 50 μονάδων τον Δεκέμβριο και αντιστοιχούσε στην ένδειξη του Νοεμβρίου (47,6), ανέφερε η προκαταρκτική έκθεση της S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB).

Αυτό έδειξε ότι η νομισματική ένωση των 20 χωρών, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023, πιθανότατα συρρικνώθηκε ξανά το περασμένο τρίμηνο, πληρώντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.

Ο PMI υπηρεσιών σημείωσε άνοδο έως και υψηλό πέντε μηνών στο 48,8 από το 48,7 του Νοεμβρίου.

“Δεν είναι ακόμη περιοχή ύφεσης για τις υπηρεσίες, αλλά η ατμόσφαιρα απέχει πολύ από το να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Υπάρχει έλλειψη σαφών ενδείξεων που υποδηλώνουν επικείμενη επιστροφή σε ισχυρή επέκταση”, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

“Τα επίπεδα δραστηριότητας περιορίστηκαν στο τέλος του έτους από την περαιτέρω αποδυνάμωση των συνθηκών ζήτησης. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας σηματοδότησαν περαιτέρω σταθερή πτώση των εισπράξεων νέων επιχειρήσεων τόσο από τους κατασκευαστές όσο και από τους παρόχους υπηρεσιών της ευρωζώνης”, αναφέρεται στην έκθεση.