Προβληματίζει την Άγκυρα η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Τι μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ;

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην γειτονική χώρα σχετικά με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κρήτη.

Άλλωστε στην Τουρκία εδώ και μήνες το ενδεχόμενο να πάρει η Ελλάδα τα F-35 και οι ίδιοι να βρεθούν εκτός προγράμματος για τα F-16, αντιμετωπίζεται ως εφιάλτης αλλά και ως αιτία να ξεσπάσει διπλωματική κρίση με την Ουάσιγκτον.

Αυτό που εκτός των άλλων προβληματίζει έντονα τους γείτονες, είναι η οικειότητα που υπήρξε ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ένδειξη των πολύ καλών σχέσεων Αθήνας και Λευκού Οίκου.

«Εγώ θα ανησυχήσω αν η σκιά των ΗΠΑ ‘’πέσει’’ πάνω στην Ανατολική Μεσόγειο Το σημείο που επισκέφθηκε είναι η Κρήτη και πήγε στην βάση της Σούδας. Άνοιξε ως μια μικρή βάση τη δεκαετία των ‘70, σήμερα είναι μια από τις βασικότερες βάσεις της Ανατολικής Μεσογείου και η Κρήτη είναι μεγάλο νησί. Εκεί πήγε, Ας ευχηθούμε ας μην μπλεχτούν πάλι εκεί….» σχολίασε ο διευθυντής της εφημερίδας Milliyet Οζάι Σεντίρ.

«Φαίνεται πως φτάνουμε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας των F-16. Kαι σε αυτή τη συνάντηση, κι ας μην υπάρχει στις επίσημες ανακοινώσεις, υπάρχουν τρία αλληλένδετα ζητήματα. Αφού ο ίδιος πήγε και στην Κρήτη. Να πάρουμε εμείς τα F-16, η Ελλάδα να πάρει τα F-35 και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» δήλωσε από πλευράς του ο ανταποκριτής του CNN Turk στην Ουάσινγκτον Γιουνούς Πακσόι.