Η ΑΑΔΕ θα θέσει υπό στενή παρακολούθηση όλα τα ακίνητα αλλά και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Για το λόγο αυτό στήνει δύο νέες υπηρεσίες ειδικές σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη.
Τα δύο νέα κέντρα θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους την άνοιξη αναλαμβάνοντας την φορολογική συμμόρφωση των φορολογούμενων και της εικόνας τους μας τονίζει ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Ράγγος. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται στη στόχευση αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως αυτές που έγιναν με μετρητά, γονικές παροχές, δωρεές, όσοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, τον ειδικό φόρο ακινήτων, αλλά και οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι θα ελέγχονται για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Ø Οι αρμοδιότητες
Ειδικότερα οι αρμοδιότητες των ΚΕ.ΦΟ.Κ. όπως ορίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ είναι:
1. Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ).
2. Η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογούμενων και η δημιουργία και η συντήρηση της φορολογικής εικόνας των φορολογούμενων.
3. Η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.
4. Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων.
5. Ο προσδιορισμός προσωρινής αξίας για ακίνητα, για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.
6. Η διενέργεια ελέγχου και η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.
7. Η χορήγηση χειρόγραφων πιστοποιητικών.
8. Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων, καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
9. Η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις.
10. Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας των φορολογιών ακίνητης της περιουσίας Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ), Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και της νομοθεσίας των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9).
11. Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων και αιτήσεων (εντύπων υποδειγμάτων) που επέχουν θέση δήλωσης.
12. Ο έλεγχος τροποποιητικής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης είναι πιστωτικό.
13. Ο έλεγχος των παραστατικών κατά την παραλαβή τροποποιητικών δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ).
14. Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.
15. Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβολαιογράφους ή και από τους φύλακες μεταγραφών, προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.
16. Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων, καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογούμενων, η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ η πρεμιέρα του ΚΕ.ΦΟ.Κ. Αττικής είναι προγραμματισμένη για τις 8 Απριλίου 2024. Στο κέντρο αυτό μεταφέρονται άμεσα οι αρμοδιότητες φορολογίας κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ ΙΖ’ Αθηνών, Γλυφάδας, ΙΒ’ Αθηνών και Ελευσίνας, ενώ σταδιακά μέχρι τις 22 Απριλίου θα ακολουθήσουν τα τμήματα φορολογίας κεφαλαίου όλων των εφοριών του νομού.
Στις 13 Μαΐου 2024 θα ενεργοποιηθεί το ΚΕ.ΦΟ.Κ. Θεσσαλονίκης, το οποίο, σταδιακά μέχρι τις 20 Μαΐου, θα απορροφήσει τις υπηρεσίες φορολογίας όλων των Δ.Ο.Υ της περιφέρειας.







