Η Novartis εξαγοράζει την MorphoSys με επίκεντρο τον καρκίνο έναντι 2,9 δισ. δολαρίων

Η φαρμακοβιομηχανία Novartis AG δήλωσε ότι θα εξαγοράσει την MorphoSys AG μια εταιρεία που αναπτύσσει θεραπείες για τον καρκίνο, έναντι 2,7 δισ. ευρώ (2,9 δισ. δολάρια), προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της ένα πολλά υποσχόμενο υποψήφιο για σπάνια θεραπεία για τον καρκίνο του μυελού των οστών.

Η Novartis έχει μειώσει τις θέσεις εργασίας και το κόστος, ενώ πέρυσι αποσχίστηκε από την επιχείρηση γενόσημων φαρμάκων Sandoz, στο πλαίσιο της εστίασης σε λιγότερους θεραπευτικούς τομείς και γεωγραφικές αγορές. Έχει δηλώσει ότι η συνολική στρατηγική της για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επικεντρώθηκε σε συμφωνίες αξίας μικρότερης των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μετοχές της Morphsys σημείωσαν άλμα 15% στα 66,10 ευρώ μετά το άνοιγμα, ενώ οι μετοχές της Novartis κέρδισαν 0,5%.

Η MorphoSys, με έδρα το Planegg της Γερμανίας, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ξεχωριστή, ανεξάρτητη εταιρεία μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η Novartis θα κατέχει την πελαμπρεσιμπίνη, ένα από τα πιο υποσχόμενα φάρμακα της MorphoSys, το οποίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση θανατηφόρων μορφών καρκίνου, όπως η μυελοϊνωμάτωση, ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του μυελού των οστών, και ορισμένοι τύποι κομβικών λεμφωμάτων.