Ιδιωτικοποιήσεις από την «πίσω πόρτα»: Μετά την Υγεία, εφορία, πολεοδομία ίσως και ασφάλεια…   

Του Γ. Κορωναίου

Με την καινοτομία των «απογευματινών χειρουργείων», η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας αλλά και τη νομιμοποίηση του «φακελακίου» από την… πίσω πόρτα», παρακάμπτοντας έτσι το πρόβλημα των ελλείψεων σε ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό και των υπαμειβόμενων δημόσιων γιατρών. Αν το πείραμα κριθεί  επιτυχημένο, μπορεί η «μόντα» των απογευματινών χειρουργείων να είναι απλά η αρχή, και να ακολουθήσουν οι «απογευματινοί διακανονισμοί» στην Εφορία και την Πολεοδομία ή ένα πρόγραμμα «παράνομο το πρωί, νόμιμο το απόγευμα» στα αστυνομικά τμήματα

Με το σύνθημα «λιγότερος χρόνος από τα πρωϊνά, μικρότερο κόστος από τα ιδιωτικά» εισήλθε στη δημόσια συζήτηση η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα πρωινά χειρουργεία και να «αδειάσουν» οι λίστες αναμονής που ξεπερνούν ακόμα και τους οκτώ μήνες. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο Άδωνις Γεωργιάδης δημοσίως και με τις πληροφορίες που αφορούν στη σχετική ΚΥΑ, οι πολίτες που περιμένουν να χειρουργηθούν σε δημόσια νοσοκομεία θα έχουν και την απογευματινή επιλογή, να χειρουργηθούν δηλαδή σε δημόσιο νοσοκομείο εκτός ωραρίου. Με μια λεπτομέρεια: Όχι δωρεάν αλλά επί πληρωμή!

Θα το δούμε δηλαδή κι αυτό, να πληρώνει ο πολίτης για να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο, «τη συμμετοχή του» όπως διευκρινίζει ο υπουργός, δηλαδή το 30% από την τσέπη του και το 70% ο ΕΟΠΥΥ. Λες και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υγείας δεν πληρώνεται από τις εισφορές των εργαζόμενων και δεν διαθέτει δημόσιο χρήμα για τις υπηρεσίες υγείας!

«Να το πάρει νόμιμα το φακελάκι του»…

Κανείς δεν σκέφτηκε στην κυβέρνηση πως υπάρχει και το σενάριο του απογευματινού χειρουργείου, με το κράτος να δώσει επιπλέον μισθολογικά κίνητρα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, χωρίς να πληρώνει ο πολίτης… Όπως κανείς δεν σκέφτηκε πως η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. σε δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, με ποσοστό πολύ μικρότερο από το 5% του ΑΕΠ και με το 40% της κατά κεφαλήν δαπάνης για την υγεία να πληρώνεται απευθείας από τα νοικοκυριά. Όπως επίσης δεν σκέφτηκε κανείς πως για να περάσουν τέτοιες «καινοτομίες», θα πρέπει πρώτα να παταχθεί το φαινόμενου του «φακελακίου», το οποίο ακόμη ζει και βασιλεύει!

Ωστόσο και για αυτό απάντηση έδωσε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας επί της ουσίας πως θα νομιμοποιήσει το φακελάκι, το οποίο «κυνηγά», μέσω των fast απογευματινών χειρουργείων. «Σήμερα, κάποιος που δίνει φακελάκι πάει γρηγορότερα ή όχι; Δεν θα έπρεπε καθόλου να συμβαίνει. Το πολεμάω, το απεχθάνομαι, το μισώ. Δυστυχώς όμως συμβαίνει. Αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά. Άρα θα μειωθεί και το φακελάκι. Γιατί δεν θα έχει νόημα ο γιατρός να παίρνει τα χρήματα μαύρα με το φακελάκι και να κινδυνεύει να διαπομπευθεί και να έχει ποινικές κυρώσεις, θα μπορεί να πάρει νόμιμα το φακελάκι του»…

Πριν πολλά χρόνια ο, μακαρίτης πια, υφυπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Καραμανλή, Αδάμ Ρεγκούζας, είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα αρκετών ημερών όταν σε μια συνεστίαση τελωνειακών -συναδέλφων του καθώς προερχόταν από τον κλάδο- τους είχε παρακαλέσει «με στόχο την αναβάθμιση και της εικόνας αλλά και της ουσίας της Τελωνειακής Υπηρεσίας, να περιορίσετε εσείς από μόνοι σας, και ξέρω ότι μπορείτε να το κάνετε και το λέω τελείως φιλικά και τελείως επιεικά (sic) θα έλεγα, να μειώσετε τα λεγόμενα γρηγορόσημα»… Τότε δημιουργήθηκε σάλος, το ΠΑΣΟΚ αύξησε την πίεση στην νέα κυβέρνηση που μέτραγε λιγότερο από χρόνο, και τελικά στην πρώτη ευκαιρία ο Καρμανλής «τελείωσε» και τον Ρεγκούζα. Τώρα η ατάκα του θα ήταν απλά η αρχή μιας… μεταρρύθμισης. Η καθιέρωση, για παράδειγμα, του «απογευματινού διακανονισμού», όπου ο πολίτης θα μπορούσε να πάει στον τελωνειακό με το «γρηγορόσημό» του στο χέρι και απλά να περνά από το ταμείο για να πάρει και το κράτος τη… γκανιότα του.