Τα δεδομένα που προκύπτουν από τα τελευταία γκάλοπ αναλύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στα γραφεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Όπως είναι αναμενόμενο, τα κομματικά επιτελεία – εφόσον βρισκόμαστε μερικούς μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου – προετοιμάζουν ήδη τις καμπάνιες της προεκλογικής εκστρατείας, προσπαθώντας παράλληλα να διακρίνουν τις τάσεις της κοινής γνώμης.
Στην Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί ικανοποίηση, καθώς το κυβερνών κόμμα, όχι απλώς βρίσκεται στην κορυφή έχοντας απόσταση ασφαλείας από την δεύτερη θέση, αλλά παράλληλα εντοπίζεται σε ποσοστά κοντινά με εκείνα του Μαίου και του Ιουνίου του 2023.
Στο κυβερνητική επιτελείο γνωρίζουν καλά πως οι κάλπες που έρχονται έχουν το χαρακτηριστικό της ”χαλαρής” ψήφου, επομένως ο πήχης τους μπαίνει από το 35% και πάνω. Ένα ποσοστό που η λογική λέει πως η ΝΔ μπορεί να το φτάσει.
Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κυριαρχεί ένα κλίμα αγωνίας και αβεβαιότητας.
Στην Χαριλάου Τρικούπη διακρίνουν πως η δεύτερη θέση είναι όντως πλέον ένας ιδιαιτέρως εφικτός στόχος. Όχι όμως εξαιτίας της ανόδου των δικών τους ποσοστών, αλλά λόγω της ραγδαίας πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Επομένως στο ΠΑΣΟΚ δεν θα θεωρήσουν αυτομάτως επιτυχία την δεύτερη θέση, αν και εφόσον δεν συνδυαστεί με ένα ισχυρό και διψήφιο ποσοστό.
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου κυριαρχεί έντονο άγχος και μεγάλο απαισιοδοξία.
Οι μετρήσεις καθιστούν την δεύτερη θέση όνειρο θερινής νυκτός, την ώρα που πλέον αυξάνονται και οι πιθανότητες για μονοψήφιο ποσοστό. Μάλιστα υπάρχουν γκάλοπ που δείχνουν την Ελληνική Λύση να πλησιάζει επικίνδυνα στα ποσοστά που ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται σήμερα.
Περιττό επομένως να πούμε πως αν γίνει πράξη το χειρότερο σενάριο, οι εξελίξεις είτε εντός ΣΥΡΙΖΑ, είτε ευρύτερα στην κεντροαριστερά, θα είναι φυσικό επακόλουθο.
Τέλος, έκδηλη είναι η απογοήτευση στην Νέα Αριστερά η οποία ολοφάνερα κινείται πολύ πιο κάτω από το όριο του 3%.







