Σταθεροποίηση στην αγορά smartphones, ανάκαμψη στον ορίζοντα το 2024

Ελαφρά πτωτικό ήταν το πρόσημο στην παγκόσμια αγορά smartphones στο σύνολο της χρήσης του 2023, με τον κλάδο να εκπέμπει έντονα σημάδια σταθεροποίησης, θέτοντας τις βάσεις για ανάκαμψη από το 2024. Οι συνολικές πωλήσεις smartphones για το σύνολο του περασμένου έτους έφτασαν το 1,14 δισ. μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4% σε σύγκριση με το 2022.

Σύμφωνα με έρευνα της Canalys, η παγκόσμια αγορά smartphone παρουσίασε αύξηση 8% σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 319,5 εκατ. μονάδες, υποδηλώνοντας περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης.

Η ανάκαμψη στις αναδυόμενες αγορές οδήγησε σε συνολική ανάκαμψη των πωλήσεων το 2ο εξάμηνο του 2023, περιορίζοντας την πτώση. Από τις επιμέρους γεωγραφικές αγορές, η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Μέση Ανατολή παρουσίασαν ισχυρή δυναμική ανάκαμψης από το 3ο τρίμηνο του 2023 και μετά. Εν τω μεταξύ, καθώς βελτιώθηκαν οι μακροοικονομικές συνθήκες στην περιοχή APAC, η καταναλωτική ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά προς το τέλος του έτους.

Η παγκόσμια αγορά smartphone μειώθηκε μόλις 4% το 2023 εν μέσω ενδείξεων σταθεροποίησης των πωλήσεων

Ωστόσο, οι ώριμες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ηπειρωτικής Κίνας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ισχυρούς αντίθετους ανέμους λόγω των υποτονικών καταναλωτικών δαπανών και των μειωμένων επενδύσεων των επιχειρήσεων.

“Το 2024, οι αναδυόμενες αγορές θα παραμείνουν στρατηγικό πεδίο μάχης για τους περισσότερους πωλητές smartphones, που αναζητούν ανάπτυξη”, σχολιάζει η Canalys.