Εξοικονόμηση 85 εκατ. ευρώ ανά έτος στη δεκαετία θα έχει το Δημόσιο από τους τόκους που θα καταβάλει, από τη βελτίωση του επιτοκίου μόνο στο τελευταίο δεκαετές ομόλογο που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα.
Η μακροπρόθεσμη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που καταρτίζει ο ΟΔΔΗΧ, καταλήγει σε επίπεδα χρέους 44% του ΑΕΠ το 2060 και 32% του ΑΕΠ το 2070, λαμβάνοντας υπόψη υψηλότερα επιτόκια δανεισμού από το πρόσφατο δεκαετές ομόλογο και χωρίς να υπολογίζονται οι πρόωρες αποπληρωμές «ακριβού» δανεισμού που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα και οι οποίες βελτιώνουν ακόμη περισσότερο το προφίλ του χρέους.
Τον τελευταίο χρόνο το spread των αποδόσεων του ελληνικού 10ετους ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό μειώθηκε περισσότερο από 50%.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2023 στο 165,5% του ΑΕΠ, από 177,5 % κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Το ελληνικό χρέος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ετήσια βάση (12 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μεταξύ γ’ τριμήνου 2022 και γ’ τριμήνου 2023) και μία από τις μεγαλύτερες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (1,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μεταξύ β’ και γ’ τριμήνου 2023).







